Raad wil meer geld voor handhaving

Door Petronella Polinder - Cameratoezicht of extra surveillance in de wijk Drielanden in de eerste helft van 2018, een amendement van de VVD, moet er voor zorgen dat het aantal auto-inbraken in de wijk daalt. 

Tijdens de raadsvergadering van donderdag 9 november werd het ingediend. Een bedrag van 25.000 euro zou de extra surveillance of het camerasysteem dekken.

Burgemeester Harm-Jan van Schaik zei helemaal achter het amendement te staan, maar het liefst camera’s in verschillende wijken te hangen, omdat Drielanden niet de enige wijk is waar dit speelt. Ook gaf Van Schaik aan alles er aan te willen doen dit hardnekkige delict tegen te gaan. “Er is nu al intensiever toezicht, maar ik wil ook met collega’s in den lande om de tafel zitten om hun aanpak te bekijken.”  Met één stem tegen, D66 vond het belang van privacy te zwaar wegen om cameratoezicht toe te staan, werd het amendement aangenomen. 

Het was niet het enige verzoek om meer toezicht.

Ook de ChristenUnie diende een breed gedragen motie in, waarin werd gevraagd om extra geld voor handhaving. “We willen in de Kadernota 2019-2023 graag een bedrag van 75.000 euro opgenomen zien, ten behoeve van een veiliger samenleving”, aldus Marcel Companjen. Hij gaf in de motie zelf als voorbeeld dat dat bedrag gebruikt kon worden voor extra fte aan stadswachten. Wethouder Gert Jan van Noort gaf aan met de motie in te kunnen stemmen en ook de voltallige gemeenteraad was akkoord.