Raad stemt unaniem voor nieuw geluidsscherm A28

Door: Maarten Westerduin. Alle aanwezige raadsleden hebben donderdagavond voor de realisatie van een nieuw geluidsscherm tussen de A28 en Harderweide gestemd. De kosten: tussen de vijf en zes miljoen euro.

Het is de bedoeling dat het geluidsniveau in Harderweide in de buurt van de 48 dB komt te zitten.

Dat is ongeveer het gemiddelde van een ‘stille buurt.’ Ter vergelijking: bij een normaal gesprek zit je al snel op de 60dB.

Naast een geluidsreducerende werking zal het ook zonne-energie opwekken. De gemeente maakt hierbij gebruik van schermtypen die bekend staan onder de naam ‘Solar Highway.’ De schermen zijn nieuw in Nederland, een andere locatie waarvoor ze gebruikt zullen worden de A50 bij Uden.

Het is nog de vraag of het scherm ook langs de Crescentplas en de Groene Zoomweg wordt aangelegd.

Nader onderzoek zal moeten uitwijzen of de schermen op die plek voldoende energie kunnen opwekken. Mocht dat niet het geval zijn, dan kan de gemeente ervoor kiezen om daar traditionele en goedkopere schermen te plaatsen. Hoe hoog de kosten zullen oplopen, zal daar van afhangen. In de minimale variant zal het 4.995.000 euro kosten, in de luxere variant 5.720.000.
 
Zorgen om Stadsweiden
Harderwijk Anders stemde dus ook voor het voorstel, maar wil benadrukken dat er ook onderzoek nodig is voor het stuk snelweg langs Stadsweiden.