PvdA wil opheldering over sluiting Theater Harderwijk

Afgelopen week liet Stichting Podia Harderwijk weten geen gebruik meer te willen maken van het theater aan de Stationslaan in Harderwijk.

De achtergrond hiervan zijn de nieuwe huurvoorwaarden en de Coronamaatregelen. Als alternatief wil de stichting gebruik maken van een zaal in het Bouw & Infra Park.

Hiermee dreigt Harderwijk na jaren van gesteggel toch opeens het theater te verliezen. De PvdA fractie wil daarom opheldering van het College. 

Raadslid Laurens de Kleine is verbaasd dat het de gemeenteraad hier ineens mee geconfronteerd wordt, en wil weten of het College al eerder op de hoogte was: “Dit is echt een aderlating is voor cultureel minnend Harderwijk. Vooral vanwege het feit dat er op geen enkele wijze zicht is op een theatervoorziening in het Waterfrontgebied.”

De Partij van de Arbeid wil graag van het College weten of er nog mogelijkheden zijn om het theater aan de Stationslaan toch te blijven gebruiken, en wat de visie van het College op deze plotselinge gang van zaken is. De fractie heeft daarom schriftelijke vragen gesteld.

Aan het College van B en W Postbus 149 3840 AC HARDERWIJK

Betreft: Brief SPH besluit Theaterzaal Stationslaan.
 
Datum: 28-11-2020 Onderwerp: Geen theater meer aan de Stationslaan.
 
Op 26 november jongstleden zijn wij geconfronteerd met een brief van de stichting Podia Harderwijk waarin zij aangeeft geen gebruik meer te willen/kunnen maken van de theaterzaal aan de Stationslaan. Na ruim 55 jaar komt er kennelijk een einde aan het Theater Harderwijk op deze locatie. Dat dit een aderlating is voor cultureel minnend Harderwijk staat voor ons vast. Vooral vanwege het feit dat er op geen enkele wijze zicht is op een theatervoorziening in het Waterfrontgebied.  In de brief van de SPH wordt aangegeven dat het besluit genomen is vanwege de gestelde voorwaarden door het Christelijk College Nassau Veluwe en de staat van de faciliteiten die professionele bespeling minder geschikt maakt. Ook de ontvangst van publiek binnen de 1,5 meter maatregelen maken deel uit van het besluit. Een en ander brengt ons tot de volgende vragen:
 
  1. Was het College eerder op de hoogte van het besluit van het bestuur van de SPH voordat ons de brief heeft bereikt? Zo ja, wanneer was dat?
  2. Ziet u, ondanks het gegeven dat na 55 jaar de theaterzaal ‘teruggegeven’ wordt aan het CCNV, een mogelijkheid om met het bestuur van het CCNV te spreken over de broodnodige aanpassingen waardoor de zaal voor de komende jaren toch nog als theater voor de stad kan blijven functioneren?
  3. Hoe kijkt u aan tegen het alternatief wat de SPH heeft onderzocht om de evenementenhal van het Bouw en Infrapark in te zetten als de theatervoorziening in onze stad?
  4. Bent u bereidt om de verhuizing en theaterrijp maken van de evenementenhal van het Bouw en Infrapark te financieren uit de algemene middelen?
  5. Ook hier zou sprake moeten zijn van een tijdelijke situatie. Kunt u in dat verband aangeven wat de concrete stand van zaken is met betrekking tot de plannen voor een theatervoorziening in het Waterfrontgebied? 
  6. Het bestuur van SPH vraagt om het besluit aan de gemeenteraad mee te delen. Tevens vraagt zij uw visie daar op. In uw reactie richting de Raad geeft u die visie niet. Wilt u deze wel met ons delen?
 
Met een vriendelijke groet namens de PvdA fractie Harderwijk,
 
Laurens de Kleine