PvdA-voorman Wilco Bos: ‘Advies van burgemeester is niet gepast’

Door Harry Schipper – De fractie van PvdA Harderwijk vindt het niet passend dat burgemeester Harm Jan van Schaik de horecazaken in zijn stad afgelopen week via een Twitter-bericht heeft aangeraden om aan hun bezoekers  te vragen of ze 1 juni op de Dam waren, en ze bij een bevestigend antwoord uit hun zaken te weren.
 

Fractievoorzitter Wilco Bos heeft daarover gisteren schriftelijke vragen gesteld aan de Harderwijkse burgemeester, nadat hij vernam dat die vraag inderdaad bij het betreden van een horecazaak werd gesteld.

Volgens Bos zijn er het afgelopen weekend ‘daadwerkelijk gasten geweigerd, vanwege aanwezigheid op de Dam’. Bos windt zich hierover op, omdat in zijn ogen de burgemeester geen onderscheidt maakt tussen de grote antiracisme-demonstratie de Dam en andere drukke bijeenkomsten van de afgelopen weken. “Geen vragen over andere bijeenkomsten, drukken bouwmarkten of overvolle stranden. Ook geen vragen over voorzorgsmaatregelen als mondkapjes of afstand houden. Enkel over aanwezigheid op de Dam, en zo ja, niet naar binnen”, stelt hij.

Hij vraagt Van Schaik dan ook: “Is de burgemeester bereid om toe te geven dat het niet passend was om enkel triage-vragen voor te stellen op grond van bezoek aan een specifieke antiracisme demonstratie, en niet op basis van ter zake doende activiteiten, zoals het niet in acht nemen van de afstandsregels of het niet nemen van voorzorgsmaatregelen?”

Het liefst ziet de PvdA-voorman dat de burgemeester met de lokale horeca in overleg gaat om te bereiken dat de ‘triage-vragen’ in Harderwijk weer in lijn zijn met de triagevragen zoals die zijn vastgesteld door Koninklijke Horeca Nederland.

Van Schaik wacht met een reactie op de vragen van de PvdA-fractie. Die wil hij eerst officieel beantwoorden. Daarop vooruitlopend heeft hij al wel een tweet bovenaan zijn Twitter-account vastgemaakt waarop staat: “Soms bedoel je iets anders dan wordt gelezen. Soms lees je iets anders dan wordt bedoeld”.

Daarmee doelt  de burgemeester vermoedelijk niet zozeer op zijn tweet over het weigeren van Dam-demonstranten in de Harderwijkse horeca, maar eerder op zijn recente tweet waarin hij zich afvraagt of – met het oog op de anderhalve meter-maatregelen – vliegveld Lelystad niet eerder open moet. Met die tweet haalde hij zich de woede op de hals van tal van tegenstanders van Lelystad Airport. Zij interpreteerden zijn tweet als een pleidooi voor de opening van het vliegveld voor vakantievluchten.

De Harderwijkse horeca maakt zich ondertussen niet druk over de tweet van Van Schaik. “Ik ken ‘m een beetje en zag meteen dat wij daar niets mee hoefden te doen”, laat lokaal afdelingsvoorzitter Ernst Schuurkamp van Koninklijke Horeca Nederland desgevraagd weten. “Twitter is geen beleid. Als ik alles moet doen wat op Twitter wordt geschreven, zijn we nog wel even bezig”. Schuurkamp en volgens hem ook de andere horecabazen zijn ‘juist blij’ met het beleid van de Harderwijkse burgervader: “Hij denkt goed met ons mee en is in belangrijke mate verantwoordelijk voor de oplossingen die ons nu worden geboden, zoals het pop-up terras bij het Dolfinarium”.

Lees ook:
Burgemeester Harderwijk: Even geen gastvrijheid als u in Amsterdam was