Politie Harderwijk zoekt eigenaren sieraden

In een groot witwasonderzoek heeft de politie in maart van dit jaar in Harderwijk een grote partij sieraden in beslag genomen.

De politie publiceert nu foto’s van 79 sieraden uit deze partij in de hoop dat er mensen zijn die meer kunnen vertellen over de herkomst van de sieraden.

Klik hier voor de 79 sieraden (naar beneden scrollen)

De politie houdt er rekening mee dat het om gestolen sieraden kan gaan. Herkent u één of meer sieraden? Vul dan het tipformulier in en geef daarbij aan over welk sieraad (elk sieraad is genummerd) u informatie doorgeeft.

Het witwasonderzoek is opgestart naar aanleiding van signalen, onder andere vanuit de gemeente Harderwijk, politie, en Belastingdienst, dat een in Harderwijk woonachtige familie niet beschikte over voldoende legaal inkomen om de kapitale villa waar zij in wonen en dure auto’s waar ze in rijden te bekostigen.

Er is een zogenaamd integraal onderzoek opgestart. Dit betekent dat er zowel een strafrechtelijk (witwas)onderzoek is gestart, als een fiscaal onderzoek, door de Belastingdienst. 

Witwassen is het uitvoeren van transacties om de herkomst van illegaal verkregen geld te verbergen. Het gaat daarbij om geld afkomstig van criminele activiteiten, zoals diefstal of fraude. Eind maart is de zoeking geweest in de villa van de familie. Het politieonderzoek naar de inkomsten van de familie loopt nog.

Naast de villa waar beslag op is gelegd, zijn drie BMW’s, twee Mercedessen en een grote hoeveelheid sieraden in beslag genomen.