Polderkoorts – hoe de Zuiderzee verdween

In het voorjaar van 2018 is het honderd jaar geleden dat de Tweede Kamer de Wet tot afsluiting en drooglegging van de Zuiderzee van minister Cornelis Lely aannam. 

De Afsluitdijk die als voortvloeisel uit deze wet werd gebouwd, bestaat dit jaar 85 jaar.

Ter gelegenheid van deze jubilea van het grootste waterbouwkundige werk uit de Nederlandse geschiedenis, verschijnt op 12 oktober het boek Polderkoorts – hoe de Zuiderzee verdween van Emiel Hakkenes bij uitgeverij Thomas Rap.

Aan de hand van het leven en werk van Cornelis Lely en diens opposant, de ondernemer en politicus Eibert den Herder (bij leven een befaamd inwoner van Harderwijk) beschrijft Hakkenes de geschiedenis van de Zuiderzeewerken. Die geschiedenis begint in de negentiende eeuw met de vroegste onderzoeken door Lely, en duurt voort tot op vandaag, met de aanleg van de Markerwadden. Het boek Polderkoorts vertelt de historie van bijna anderhalve eeuw watermanagement in Nederland.
 
Vanwege de eeuwenlange band tussen Harderwijk en de Zuiderzee en de rol van de Harderwijker Den Herder in Hakkenes’ boek, hebben uitgeverij Thomas Rap en het Stadsmuseum Harderwijk samen het initiatief genomen voor een boekpresentatie en een expositie van schilderijen die Den Herder vervaardigde. De schilderijen dragen titels als ‘Een zware noordwester op de Zuiderzee’ en ‘Harderwieker-Vloot 1931’.

Hij schilderde met allerlei verfsoorten, van fietslak tot grondverf en menie, op allerlei ondergronden, van triplex tot hardboard. Maar aan de uitbeelding van de schepen en hun vis- en zeiltechnieken mankeerde niets. Elk schilderij kreeg een nummer en in chronologische volgorde vertelden ze de geschiedenis van Harderwijk en de Zuiderzeevisserij.
 
De expositie is tot en met 26 november te zien in het Stadsmuseum. Toegang is gratis.
De officiële boekpresentatie vindt plaats in het Stadsmuseum Harderwijk op zaterdag 14 oktober om 15.00 uur. 

Expositie Polderkoorts in Stadsmuseum Harderwijk