Overlast rond jaarwisseling in Drielanden

​De fractie van Harderwijk Anders heeft na de afgelopen jaarwisseling meerdere geluiden opgevangen vanuit onder meer de wijk Drielanden, waar naar verluid een groep van 12 jongeren met zwaar vuurwerk voor overlast hebben gezorgd.

Naast de vernielde ruiten, opgeblazen prullenbakken en een geëxplodeerd bushokje rond het winkelcentrum, hebben de gebeurtenissen niet bijgedragen aan het gevoel van veiligheid in de wijk, noch het vertrouwen in de politie.

Zo gaan er opnames rond op internet en getuigenverklaringen waarin beschreven staat en is te zien dat de politie groots “ingrijpt”. Hoewel de politie meerdere malen in groten getale op locatie is geweest, is uit de berichtgeving niet af te leiden welke resultaten er zijn geboekt met deze actie.

In de wijk Stadsdennen zou naar verluid na een grootschalige actie één persoon zijn gearresteerd. Harderwijk Anders heeft daarom een aantal vragen bij het college van burgemeester en wethouders neergelegd:
  1. Is het college op de hoogte van de overlast en vernielingen in onder meer de wijk Drielanden rond de jaarwisseling, alsmede de verschillende politieacties op locatie tegen groepen overlast gevende jongeren?
  2. Hebben deze acties en de grote inzet van agenten geleid tot een arrestatie van één of meerdere jongeren, zo ja wat was het exacte resultaat en welke acties zijn of worden er nog ondernomen om na de pogingen tot een heterdaad, overtreders en vandalen alsnog op te sporen en op te pakken? En welke acties lopen nog?
  3. Wat gaat het college doen om getuigen van de gebeurtenissen en omwonenden bij de incidenten hun vertrouwen in de politie terug te geven en het gevoel van veiligheid in de wijk te herstellen?

(Foto: Wijkagent Drielanden)