‘Oude’ Veluwse oplichter opnieuw actief

Er is een oplichter actief in Harderwijk, dezelfde als die eerder actief was in Ermelo en Putten. Het bedrijf NL in beeld, dat zogenaamd documentaires over Gelderland produceert, probeert dvd’s daarvan te verkopen aan winkeliers. De vertegenwoordiger, “een hele nette man, rond de zestig jaar oud”, nam contact op met Corné Wegerif, van bakkerij Wegerif. 

“Eerst telefonisch. Ik was wat afhoudend, wilde eerst wel eens zien wat ik van de dvd vond.”

Maar een proefexemplaar was niet mogelijk. “Hij kon wel langskomen met een paar dvd’s, die ik dan meteen contant af kon rekenen.”
Eenmaal binnen, begon de oplichter met een prijs van vijftien euro per dvd. “Ik zou ze in de winkel gemakkelijk voor veertig euro kunnen verkopen, zei hij.” Maar omdat Wegerif de boot wat afhield, zakte de prijs al snel. “Vijf euro per dvd was het uiteindelijk.” Hij vertrouwde het niet helemaal, “maar ik was inmiddels zo nieuwsgierig, dat ik er vijf van hem gekocht heb.”

Eenmaal in de laptop, bleek er niet meer op de dvd te staan dan drie zonnetjes die gedurende vijftien seconden door het beeld dansten.

“Eigenlijk best grappig, want er is heel veel zorg besteed aan de dvd-cover. Full-colour, met mooie afbeeldingen vanuit Gelderland en Harderwijk. Zoiets verwacht je niet.”

Wegerif belde de oplichter meteen terug, “maar ik kreeg de voice-mail die vertelde dat ze momenteel midden in een productie zaten en daardoor niet altijd de telefoon op konden nemen.” Pijn in zijn maag heeft hij er niet van. “Het was maar vijfentwintig euro.” Maar hij wil zijn collega-ondernemers uit Harderwijk wel even waarschuwen. “Een boekhandel bijvoorbeeld, zou maar zo honderd exemplaren af kunnen nemen voor vijftien euro per stuk. Dat voelt wel even vervelend.”

Toen Wegerif het bedrijf NL in beeld ging googelen, werd hem veel duidelijk.

“Ik vond artikelen van twee, drie jaar terug, uit Ermelo en Putten.” Hij heeft de politie niet ingeschakeld. “Ik heb nooit het idee dat ze aan dit soort zaken veel aandacht schenken. Ik wil eigenlijk vooral mijn collega’s waarschuwen en ik dacht dat een artikel online daarbij wel zou helpen.”