Oppositie kwaad op Harderwijkse coalitiepartijen

Door Harry Schipper – De raadsfracties van de coalitiepartijen ChristenUnie, VVD, CDA met Harderwijk Anders voorop, zijn afgelopen donderdagavond tijdens de raadsvergadering fors de oren gewassen door boze leden van de meeste oppositiepartijen.

‘On-Harderwijks’, ‘ondemocratisch’ en ‘zeer kwalijk’ klonken enkele van de verwijten van de oppositie omdat de coalitiepartijen een pakket aan wijzigingen op de Kadernota zonder overleg met hen erdoor had gedrukt

Een getergde D66-Fractievoorzitter Martijn Pijnenburg was het overduidelijk oneens met de ‘achterkamertjespolitiek’ waarmee de vier coalitiepartijen een amendement met flinke ingrepen op de Kadernota 2022-2025 hadden voorbereid. In die nota staan de zaken die de gemeenteraad de komende vier jaar voor elkaar wil hebben en waarvoor dan geld moet klaarliggen.

Tegen de mores binnen de Harderwijkse raad in hadden ze dit gedaan zonder eerst ook de andere fracties in de gemeenteraad te raadplegen. “We mochten alleen nog tekenen bij het kruisje en kregen niet de kans onze standpunten naar voren te brengen”, stelde Pijnenburg. Hij kreeg meteen steun van PvdA-fractievoorzitter Wilco Bos die de gang van zaken ‘zó bijzonder’ vond en de hoop uitsprak ‘van eens, maar nóóit weer’. Ook Mathijs van der Mannen van de eenmansfractie van GroenLinks sloot zich bij hen aan en was ‘verbaasd en teleurgesteld’ dat het zo was gelopen. “Gezamenlijkheid is belangrijk in Harderwijk. U heeft vast wel goed geluisterd, maar de boodschap niet begrepen: Wij willen ook meepraten”, maakte hij duidelijk. 

Van der Mannen doelde met dit laatste op de woorden van fractievoorzitter Henk Vermeer van Harderwijk Anders die mede namens ChristenUnie, VVD en CDA het amendement had ingediend waarin de partijen een bundel van veertien wijzigingen wilde doorvoeren. Vermeer lichtte het proces waarin ze waren gekomen met ‘het mandje’ met wijzigingsvoorstellen toe. Hij gaf daarbij aan dat het de voorstellen waren ontleend aan de eerder hierover gevoerde debatten in de raad en commissie. De voorstellen waren volgens hem dan ook breed gedragen. Zo willen de coalitiepartijen de vergoeding schrappen die voortaan zou worden gevraagd voor dranghekken bij evenementen. En ook het versoberen van het onderhoud aan de Houtwalgarage moet geschrapt, evenals de kosten voor het leerlingenvervoer, de Koningsspelen voor de bovenbouw, medewerking aan buurtinitiatieven, vervanging van speeltoestellen, het project ‘Wijkaanpak op Maat’. “Voor alle duidelijkheid: die gaan dus gewoon wél door!”, aldus Vermeer.

Om al die ombuigingsvoorstellen te schrappen willen de vier partijen onder andere een extra deel van het stadhuis verhuren en de havengelden stapsgewijs flink ophogen tot kostendekkend in 2025. En in plaats van een miljoen euro willen ze vooralsnog het spaarpotje voor de organisatie van de Internationale Hanzedagen in 2031 maar tot een half miljoen euro vullen. Vermeer vond het proces om tot de wijzigingen te komen ‘al moeilijk genoeg met vier partijen, laat staan met allemaal’.

Om hun ongenoegen kenbaar te maken stemden alle oppositiepartijen tegen het amendement, ‘ook al zaten er best sympathieke voorstellen tussen’. Maar met zeven tegenstemmen was dat meer een gebaar dan dat het ook maar enig effect had. Maar, met nog een half jaar te gaan voor de gemeenteraadsverkiezing, was er wel een punt gemaakt.