Opening culturele seizoen

UIT Harderwijk gaat de wijk IN. Voor het vierde jaar op rij opent cultureel Harderwijk haar seizoen onder de naam UIT Harderwijk.

Anders dan eerdere jaren vindt het evenement niet plaats in het eerste weekend van september, maar op zaterdag 23 september.

Op deze datum is het ook ‘Burendag’ en daarom blijft het culturele aanbod niet in de Binnenstad of in het theater maar komen ze de wijk in met een culturele Karavaan.

 
Drie wijken, dat moet lukken in één middag, dachten de organiserende partijen. Hoe dan? Nou, door cultuur aan te bieden op wielen. Een grote gele Amerikaanse Schoolbus, een theaterwagen en een kar, moeten het aanbod dicht bij de mensen brengen. Lezingen over Huszár, gedichten van Apollo, theater voor jong en oud vanuit SPH, maar ook muziek vanuit de Popschool en Cultuurkust. En zij zijn niet de enige partijen die dit jaar. 

Samenwerken

Door het verplaatsen naar de wijk is er contact gezocht met verschillende organisaties en verenigingen in de wijk. Zo wordt er samengewerkt met Wijkvereniging Stadsdennen/Frankrijk, ZorgDat, de Roef en worden er contacten gelegd op de andere locaties. De karavaan trekt op 23 september vanaf 11:00 uur vanaf het Triasplein in Drielanden, via de Roef in Stadsweiden naar het Albert Verweijplein in Stadsdennen. Wie denkt dat zijn of haar wijk wordt vergeten, heeft het mis. Als het concept een succes blijkt, zoekt de organisatie volgend jaar weer drie nieuwe wijken uit. 

Burendag

Op zaterdag 23 september is het niet alleen UIT Harderwijk, maar ook nationale Burendag. In de verschillende wijken en hun straten zijn veel initiatieven van bewoners. Buurtbarbecues, straatfeesten of het plaatsen van een nieuw speeltoestel voor de kinderen. Het Oranjefonds heeft speciaal voor deze gelegenheid kleine subsidies beschikbaar. Zo kan iedereen zijn ideeën samen uitvoeren. Via de site van Burendag (www.burendag.nl)  kun je een subsidie aanvragen. 

Week van de ontmoeting

Een andere opvallende samenwerking is die van de culturele sector met welzijnsorganisatie ZorgDat. Omdat de UIT Harderwijk valt in de week van de ontmoeting (voorheen de week van de eenzaamheid) stellen zij het gezamenlijk doel om ook op 23 september mensen met elkaar in verbinding te zetten, door samen muziek te maken of te dansen.
 
Kortom, er is genoeg te beleven in Harderwijk op zaterdag 23 september.
Houdt alles rond UIT Harderwijk in de gaten via facebook.com/uitharderwijk