Open coalitieakkoord wekt zowel agitatie op als tevredenheid

Door Harry Schipper – ‘Te weinig ambitie’, ‘Visieloos’ en zelfs ‘een klein gevalletje van kiezersbedrog’: zulke typeringen vormden de eerste reacties van oppositiepartijen PvdA, VVD en Gemeentebelang op het deze week gepresenteerde en dus kersverse coalitieakkoord ‘Samen bouwen aan de toekomst’.

De kritiek van die oppositie overstemde in de raadsvergadering donderdagavond de goedbedoelde intentie van het akkoord, waarin coalitiepartijen HA, CU, CDA en D66 juist al hun afspraken tussen nu en de volgende verkiezingen in 2026 niet helemaal hebben ‘dichtgetimmerd’ om zo de voltallige raad inbreng te geven en beslissingen over te laten

“De coalitie heeft daarmee gekozen voor de weg van de minste weerstand”, hekelde VVD-fractievoorzitter Menno Doppenberg. Hij vond dat het akkoord ‘visie mist’ en ‘zó weinig ambitie over hoe we het straks gaan aanpakken’. “Er heeft maar één partij geprofiteerd van de onderhandelingen over dit akkoord en dat is Harderwijk Anders. Er staat van alles in, behalve over afval. Hoe we dat gaan doen wordt pas in 2025 besloten. Ik vind dat een klein gevalletje kiezersbedrog”, aldus de VVD-voorman, die moest terugdenken aan de raadsverkiezingen in maart, waar het zeteltal van zijn partij halveerde naar drie en HA juist van zes naar tien zetels groeide. Vriend en vijand zijn het erover eens dat die enorme zetelwinst vooral is te danken aan de beloftes die HA deed om een eind te maken aan de problemen rondom de afvalinzameling in Harderwijk.

Fractievoorzitter Henk Vermeer, formateur én onderhandelaar van het tot stand gebrachte akkoord, poogde Doppenberg’s aanval te pareren. Hij legde uit dat de contracten met de afvalinzamelaar niet eerder kunnen worden opengebroken. En in het akkoord is al wel afgesproken om de grootste problemen van nu voor 1 augustus op te lossen en dat er vanaf 1 oktober wij de winkelcentra in de wijken een proef komt met bovengrondse containers voor het apart inzamelen van plastics, metalen en drinkkartonnen.

Doppenberg bleef er echter bij dat ‘keuzes vooruit worden geschoven’ en dat ‘er geen concrete oplossingen worden geboden’. Dat vond ook fractievoorzitter Mark de Lange van Gemeentebelang. Sterker nog: hij vond de meeste punten in het coalitieakkoord ‘nikszeggend’. Ook viel hem op dat er weinig tot geen aandacht was voor zaken als verkeersveiligheid, armoede, horeca en toerisme, ‘toch thema’s die voor onze gemeente serieus van belang zijn’. Toen Vermeer hem daarop vroeg wat De Lange dan ingebracht had willen hebben op horeca en toerisme, moest de GB-voorman hem het antwoord schuldig blijven.  Gemeentebelang zag ook het asielzoekerscentrum niet terug in het akkoord. Wat De Lange betrof komt er aan de bestuursovereenkomst over het azc in 2026 een definitief einde.

PvdA-fractievoorzitter Wilco Bos vond ook dat het akkoord ‘geen sterke richtinggevende keuzes’ bevatte, maar ‘wel veel gemeenschappelijke delers. “Er wordt heel veel ruimte gegeven aan de raad”, viel hem wel op. “Alsof vier partijen die een coalitie willen, maar niet precies weten hoe ze dat moeten doen en nog niet weten welke kant het op gaat”. Bos sprak zijn teleurstelling uit over het uitstellen van een beslissing over het stadstheater op het Dolfinariumeiland. Hij voorzag ook dat de kosten van de proef met de PMD-containers in de wijken leiden tot hogere afvalkosten voor de inwoners. “Want je kunt niet én de meest duurzame oplossing bedenken, die ook nog eens het gemakkelijkste is voor de inwoners én tegelijk ook het goedkoopst is”.

Wietske Hollanders van Groen Links en Jan van Panhuis van de SGP waren wel te spreken over het akkoord. Hollanders complimenteerde de opstellers zelfs met de overzichtelijkheid en leesbaarheid ervan, al zag ook zij liever de visies in het akkoord beter benoemd.

De andere fractievoorzitters van de coalitiepartijen waren vol lof over het akkoord, dat nu wordt gebruikt als ‘bouwsteen’ voor het opstellen van de volgende stap: het collegeakkoord. Wordt vervolgd dus…