Ondernemen is samenwerken

Het draaide allemaal om samenwerking bij het ondernemersontbijt, afgelopen donderdag 8 november. Broekhuis Volvo was het decor voor deze inspirerende ochtend.

Samenwerking met hogescholen uit de regio, met de lokale en regionale overheid, maar ook als ondernemers onderling. De Diamant van Midden-Nederland, het Veluwe Portaal en VNO-NCW Midden-Nederland zijn daar goede voorbeelden van. Samen staan zij sterk voor een goed vestigingsklimaat in de regio en innovatief ondernemerschap.

Jan Stegeman, relatiebeheerder voor hogeschool Windesheim Zwolle voor techniek,- ICT- en Logistiek opleidingen, gaf samen met Ingeborg Lups- Dijkema, coördinator van Veluwe Portaal, een workshop over het belang van samenwerking met het onderwijs. “De regio kenmerkt zich onder meer door de afwezigheid van een hogeschool of universiteit. Zwolle en Utrecht zijn de dichtstbijzijnde”, zegt Dijkema. Stegeman vult aan. “Wij hebben 23.000 studenten op het Windesheim.

Meer dan de helft van hen vindt ook werk in of nabij de woonplaats. Wij zijn eigenlijk hofleverancier voor deze regio.” Hij wijst de ondernemers op het belang van goed contact met de school. “Rond juni met de auto bij Windesheim staan om de afgestudeerden een baan aan te bieden, loont niet. Negentig procent van hen heeft al lang een baan voor ze van school af zijn. Bij het stagebedrijf bijvoorbeeld.” Daarom is het ook zo belangrijk de juiste student tijdens de stage al binnen te halen. “En daar kunnen wij bij helpen”, vult Dijkema aan.

Maar een goed vestigingsklimaat gaat om meer dan het aanbieden van goede stages. Het gaat ook om bereikbaarheid, logistiek en een goede samenwerking met de lokale,- regionale- en landelijke overheid. VNO-NCW Veluwevallei wil bijvoorbeeld de doorstroming van de A28 en Harderwijk als Intercity Station onder de aandacht blijven brengen. “De A28 is een knelpunt, maar staat laag op de agenda van de landelijke overheid. Omdat er grotere knelpunten zijn in de infrastructuur. De regionale ondernemers moeten Den Haag laten zien dat de A28 niet alleen voor de Veluwevallei aangepakt moet worden, maar dat het een corridor is voor heel Nederland”, zegt Herald Immink, regiomanager Veluwevallei en Flevoland. Daarbij geeft hij aan dat er een lange adem nodig is.

“Tot 2020 is negentig procent van het geld beschikbaar voor Infrastructuur al uitgegeven. De A28 staat genoemd in het regeerakkoord, dus we staan op de agenda. Nu is het zaak te blijven pleiten, zodat we hoger op die agenda komen.” Ondernemer Maarten van Panhuis, ook actief als gemeenteraadslid voor de VVD in Harderwijk, gaf aan dat ook hier samenwerking het sleutelwoord is. “De overheid is te vaak gefocust op de kosten. Wij moeten als lokale en regionale ondernemers duidelijk maken wat de opbrengsten zijn.”

Sina Salim gaf als innovatiemakelaar voor het Regionaal Centrum voor Technologie (RCT) een workshop over slimmer en duurzamer produceren en wat het RCT daarin voor de ondernemers kon betekenen. Niet alleen met kennis en netwerk, ook op het gebied van financiën door zogenaamde vouchers. Als ondernemers willen digitaliseren, kunnen ze bij Salim een voucher (van maximaal 10.000 euro) aanvragen, ter ondersteuning van het project. Ook op het gebied van duurzaamheid, in dit geval circulair produceren, kan er tot maximaal 10.000 euro worden aangevraagd. Meer informatie daarover is te vinden op rctgelderland.nl.

Bedrijvenkring Harderwijk netwerkontbijt bij Broekhuis