Onbekend schilderij 'Ermelo' uit 1924 van Vilmos Huszár ontdekt

Meer dan 75 jaar in bezit van dezelfde familie en nu blijkt het, bij nadere bestudering, vrijwel zeker te gaan om het tot nu toe onbekende schilderij 'Ermelo' in juli 1924 gemaakt door kunstschilder Vilmos Huszár (1884-1960). Hij was in 1917 een van de oprichters van de wereldwijd bekend geworden kunstbeweging De Stijl en woonde zo'n dertig jaar in Hierden.

“Echt een heel bijzondere ontdekking, dit Ermelose dorpsgezicht met molen De Koe”, aldus Huszár-kenner Jos Kunne uit Harderwijk.

Het schilderij is linksonder gesigneerd, 'V. HUSZAR', zo ontdekten de eigenaren kortgeleden. De eigenaren namen daarover meteen contact op met het Stadsmuseum Harderwijk waar onlangs de tentoonstelling 'Huszár van De Stijl' was te zien. Het museum liet Huszár-kenner Jos Kunne uit Harderwijk naar het schilderij kijken.

Hij ontdekte naast de signatuur nog een vermelding, 'ERMELO VII 1924', en herkende toen ook molen De Koe.

De daarna door hem geraadpleegde Ermelose historicus Hans van Dijk meent dat het rode dak rechts van de molen heel goed dat van Hotel De Veluwe, gebouwd 1904, zou kunnen zijn; een voor die tijd in het dorp opvallend hoog gebouw met een rood pannendak. Helemaal links staat een wat forser pand met een mansardekap waarmee het nog bestaande zogenaamde Jeugdgebouw, gebouwd in 1900 en nu een kerkgebouw, bedoeld kan zijn.

Volgens Jos Kunne, samensteller van de tentoonstelling 'Huszár van De Stijl' en auteur van het gelijknamige boek, gaat het vrijwel zeker om een echte Vilmos Huszár. “Echt een heel bijzondere ontdekking, dit Ermelose dorpsgezicht met molen De Koe”, vindt hij. “Het schilderij, een olieverf op doek van 35 bij 33 centimeter, is voor zover bekend het enige werk van Vilmos Huszár met overduidelijk Ermelo als onderwerp. Zeer waarschijnlijk is het een van de eerste schilderijen die hij op de Veluwe maakte.”

Vilmos Huszár (Boedapest 1884 - Harderwijk 1960) die in 1924 nog in Voorburg woonde had vanaf 1925 een zomerhuisje/atelier in Hierden. Begin jaren twintig kwam hij al op bezoek in het nabijgelegen Hulshorst, bij de familie Jurriaanse in hun villa De Houtsnip. Kennelijk heeft hij toen ook Ermelo bezocht, en molen De Koe en de Oude Kerk gezien – en in juli 1924 geschilderd. In 1939 vestigden Vilmos Huszár en zijn echtgenote jonkvrouw Jeanne Huszár-van Teijlingen (Middelburg 1868 - Harderwijk 1945) zich definitief in Hierden.