Officiële start 'Veilige schoolomgeving' bij basisschool het Kompas in Harderwijk

Op donderdag 5 november verrichtte wethouder Jeroen de Jong de openingshandeling van de ‘Veilige schoolomgeving’.

Dat deed hij bij de basisschool ‘Het Kompas’ aan de Flevoweg in bijzijn van onder andere Veilig Verkeer Nederland (VVN), de scholen, verkeersouders, de aannemer en de Wijkvereniging.

‘Julie-palen’ bij schoolingang
In 2014 en 2015 zijn (bijna) alle basisschoolomgevingen in Harderwijk en Hierden ingericht met uniform en herkenbaar straatmeubilair en zonemarkering. Het betreft de zogenaamde ‘Julie – palen’ die de schoolingang aangeven. Aan het begin en eind van de schoolzone opvallende geel – blauwe zuilen geplaatst met daarop het verkeersbord ‘schoolzone’. Ook zijn een aantal schoolomgevingen fysiek
veiliger ingericht, met bijvoorbeeld een herinrichting van de openbare ruimte, extra parkeerplaatsen, veilige oversteken en een ‘Kiss&Ride – strook ‘.

Verkeersveiligheid
Deze herkenbare en uniforme inrichting van de schoolzone vergroten de verkeersveiligheid. Weggebruikers, met name automobilisten, zien snel dat een schoolomgeving wordt genaderd. Het rijgedrag wordt aangepast op oversteeksituaties voor met name kleine kinderen. De gemeente Harderwijk heeft samen met VVN, scholen en verkeersouders deze inrichting tot stand gebracht.

Veilige schoolomgeving het Kompas Harderwijk

Bij zo'n zesduizend basisscholen is voor leerlingen de verkeerssituatie onveilig. Ouders parkeren hun auto's verkeerd, oversteekplaatsen zijn gevaarlijk en in de straat wordt te hard gereden.  

Veilig Verkeer Nederland ziet dat scholen kampen met gevaarlijke situaties en wil dat de routes tussen huis en school veilig zijn.  Het motto van Veilig verkeer is immers dat alle mensen veilig over straat moeten kunnen. Dit geldt dus ook voor de scholieren.

Ouders die hun kinderen halen en brengen bij de basisschool, veroorzaken daarmee gevaarlijke verkeerssituaties. Hoewel veel scholen hen vragen om met de fiets te komen of een straat verderop te parkeren, slaan veel ouders dit verzoek in de wind.  Het kan er soms chaotisch aan toe gaan bij basisscholen. Door de drukte kunnen de kinderen de situatie niet goed overzien.  Een deel van de oplossing ligt in het verminderen van het autoverkeer. De ouders van het Kompas zouden prima de auto op de parkeerplaats van de Hardersplaza kunnen zetten en het laatste stukje hierheen wandelen. Ga dus zoveel mogelijk te voet en met de fiets naar school.
Een andere onveilige situatie vormt de gevaarlijke oversteekplaatsen.  Letten de automobilisten wel op en zien ze de kinderen wel die bij de zebra willen oversteken? Hebben de weggebruikers wel in de gaten dat ze bij  een school zijn en dat ze daarom voorzichtiger, oplettender en langzamer moeten  rijden? Door rond alle scholen een uniform ingerichte zone te maken, hoopt Veilig Verkeer Nederland dat de weggebruikers beter opletten en het rijgedrag aanpassen.
Veilige schoolomgeving het Kompas Harderwijk

Voor u als weggebruiker betekenen deze palen dat u alert moet zijn als u de school nadert. Er kan immers altijd een kind zomaar oversteken. Deze waarschuwing geldt voor de passerende weggebruiker en ook voor de ouders die de kinderen afleveren en ophalen.
Soms zijn er nog andere gevaarlijke knelpunten rondom de scholen. In een rapport van vier jaar geleden staan de knelpunten genoemd, zoals aangedragen door verkeersouders. Inmiddels zijn er scholen met verkeersouders bijgekomen. De gemeenteraad heeft een bedrag van € 80.000 gereserveerd om de schoolomgeving te verbeteren. Er is nog een aardig bedrag over dus graag hoor ik of de wethouder waar er nog meer aan de weg getimmerd moet worden.

Tot slot wil ik de verkeersouders bedanken. Door de inzet van verkeersouders verbetert de veiligheid: zij regelen alle verkeerszaken op school en ook de acties van VVN op de school worden goed ondersteund: de fietsenkeuring hebben we net achter de rug, het verkeersexamen komt er aan en bij de pakketten waarmee de leerlingen de verkeersregels leren.

Pas op, u nadert de schoolzone

De schoolomgeving moet een veilige plek zijn voor kinderen. Vooral rond de tijden dat de school begint of uitgaat. De kinderen kunnen plotseling oversteken, de weg oprennen of in grotere groepen de straat in fietsen. Het lijkt wel of daar de straat eigenlijk een beetje van de jonge leerlingen is. Het is van belang dat de leerkrachten en ouders zoveel mogelijk met de fiets of lopend naar school komen. Zo leert het kind al jong om aan het verkeer  deel te nemen. Met ouders die om allerlei redenen toch met de auto komen kunt u als school afspraken maken. Immers, de kriskras rond school geparkeerde auto’s van de docenten en de aan- en afrijdende auto's rondom het schoolplein vormen een gevaar voor uw kinderen. Vooral als de bestuurders niet goed opletten.

Veilig Verkeer Nederland, afdeling Harderwijk adviseert de gemeente om de schoolomgeving aan te pakken en veiliger te maken. Eén maatregel is al uitgevoerd, tenminste als daarmee de verkeersveiligheid verbetert. De basisscholen in Harderwijk en Hierden hebben signaleringspalen gekregen. Eén Julie-paal met hand voor de uitgang bij het hek en enkele fel geel- en blauwgekleurde palen bij de grens van de schoolzone. Binnenkort wordt deze markering aangebracht op de weg.

Voor u als weggebruiker betekenen deze palen dat u alert moet zijn als u de school nadert. Er kan immers altijd een kind zomaar plotseling oversteken. Deze waarschuwing geldt voor de passerende weggebruiker en ook voor de ouders die de kinderen afleveren en ophalen. Voor u als schoolleiding betekent deze maatregel dat uw school beter opvalt bij de verkeersdeelnemers. Dat maakt de omgeving veiliger.
Echter, ziet u nog een andere onveilige verkeerssituatie rondom uw school, neem dan direct contact op de verkeersouder van uw school of met de gemeente (Jan Langevoord) of VVN-afdeling Harderwijk. Uw verkeersouder kan u hierbij helpen.
 
VVN afdeling Harderwijk
 
Petra Lievense / Jan Bos
VVN verkeersveilige schoolomgeving

Veilige schoolomgeving basisschool het Kompas Harderwijk