Nieuwsberichten gemeente Harderwijk week 36

Met deze week: Beweeg mee bij de senioren beweegcarrousel, mantelzorgwaardering aanvragen en de aangevraagde en verleende vergunningen.
 

Beweeg mee bij de senioren beweegcarrousel

Sporten voor senioren in Harderwijk is gezond en gezellig! Er is een groot aanbod op het gebied van bewegen/sporten. Tijdens de senioren beweegcarrousel kunt u kennis maken met enkele van deze sporten. De regels zijn aangepast, zodat de sporten veilig en toegankelijk zijn voor de 55+er.
 
Maandag 12 september start de senioren beweegcarrousel weer
Elke maandag is er een wisselend sport beweegaanbod zoals onder andere: fithockey, wandelvoetbal, (stoel) yoga, wandelen, bootcamp, tafeltennis, powerwalk en jeu de boules. Er is ook veel ruimte voor gezelligheid, de koffie en thee staan klaar! Iedereen is welkom! Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig.
 
De beweegcarrousel is van 12 september t/m 17 oktober van 9.30 – 11.30 uur, op de velden van MHC de Mezen (Parkweg 8). De beweegcarrousel is een initiatief vanuit het Lokaal Sportakkoord Harderwijk. Voor meer informatie mail naar [email protected] of bel 06 21 36 48 50. 

Inloopmiddag visie op hoogbouw 14 september

Er is veel vraag naar woonruimte in Harderwijk maar er is niet veel ruimte meer voor nieuwbouw. Daarom wordt nu gekeken naar de mogelijkheden om meer hoogbouw toe te passen om toch aan de vraag naar woonruimte te kunnen voldaan. Ook is er aanhoudende discussie geweest over recente bouwplannen in Harderwijk. Met het vaststellen van een visie worden de regels voor hoogbouw vastgelegd en is voor iedereen duidelijk wat de kaders zijn.
 
Uitnodiging inloopmiddag
U bent van harte welkom bij de inloopmiddag/avond over hoogbouw in Harderwijk op woensdag 14 september tussen 17.00 – 20.00 uur in de raadzaal van het stadhuis, Havendam 56. U kunt hier de conceptvisie inzien, de schetsen in het groot bekijken, vragen stellen en uw opmerkingen/reactie achterlaten. De gemeente wil graag uw mening weten en deze waar mogelijk meenemen in de uiteindelijk hoogbouwvisie
 
Online stadsgesprek
U kunt uw mening ook via onlinestadsgesprek.harderwijk.nl geven.  

Tentoonstelling ‘Sanne gaat circulair’ in bibliotheek Harderwijk

Het getekende figuurtje Sanne gaat op zoek naar hoe zij het milieu minder kan belasten in de tentoonstelling ‘Sanne gaat circulair’. Sanne zet mensen aan het denken. Hoe kun je je positieve invloed op aarde vergroten en zuinig omgaan met grondstoffen?
 
Circulaire economie
Wethouder Pijnenburg: “Ons doel is om de gemeente Harderwijk samen met onze inwoners circulair te maken. Alle grondstoffen die wij nodig hebben voor onze producten komen uit de natuur. De grondstoffen die we het meeste gebruiken raken op. Als we zuinig en zorgvuldig met grondstoffen omgaan en op zoek gaan naar duurzamere alternatieven, kunnen we dit voorkomen. Bijvoorbeeld door spullen een tweede leven te geven, minder vlees te eten en door bewust te kopen en minder te verspillen kan iedereen een bijdrage leveren aan de circulaire economie.”
 
De tentoonstelling is van 5 september tot en met 30 oktober te zien in de bibliotheek van Harderwijk in het stadhuis. De tentoonstelling zit vol met inspirerende ideeën en praktische tips en geeft uitgebreide informatie over circulaire maatregelen. Meer informatie staat op www.harderwijk.nl/sanne.

Raadsinformatie

De raad vergadert op donderdag 15 september vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere Debat Kadernota 2023-2026. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen. 

Word energiecoach bij Veluwe Duurzaam!

Heeft u een passie voor duurzaamheid en energiebesparing? En vindt u het leuk om buurgenoten praktische tips te geven? Meld u dan aan voor de informatieavond op dinsdag 27 september. Kijk voor meer informatie op: www.veluweduurzaam.nl/vacartures. 

Mantelzorgwaardering aanvragen

Geeft u langer dan 3 maanden en meer dan 8 uur per week zorg en/of hulp aan een familielid, buur of een vriend die gezondheidsproblemen heeft? En woont deze in de gemeente Harderwijk? U bent dan mantelzorger en kunt de mantelzorgwaardering aanvragen. In Harderwijk is dit een geldbedrag van 75 euro. Het Servicepunt Mantelzorg van Zorgdat voert de Mantelzorgwaardering namens de gemeente uit. Aanvragen kan tot 1 november 2022 via www.zorgdat.nl/hulp-ondersteuning/mantelzorgwaardering. 

Beheer van natuurvriendelijke bermen

Bermen die op de juiste manier beheerd worden, leveren een belangrijke bijdrage aan  biodiversiteit. Het maaibeheer wordt afgestemd op de plaats van de berm en de planten en dieren die hierin leven. Voor de meeste bermen in Harderwijk betekent dit dat de bermen twee keer per jaar gemaaid worden. De eerste keer in mei/juni en de tweede keer in september. Bermen die al voldoende natuurvriendelijk zijn, hoeven we alleen in september te maaien.
 
Waarom natuurvriendelijke bermen
In een steeds intensiever gebruikte omgeving worden bermen steeds belangrijker. Zeldzame planten en dieren zijn in Nederland soms alleen uit wegbermen bekend. Ook voor bijen is het een belangrijk leefgebied. Gezien de huidige achteruitgang van insecten in soorten en aantallen, is het belangrijk goed om te gaan met bermen en ze ecologisch te beheren.
 
Grotere biodiversiteit
De gemeenteraad wil bijdragen aan het vergroten van de biodiversiteit. Traditionele gazons en bermen vormen we om naar bloemrijke bermen met, daar waar ruimte is, extra struiken. Insecten, vlinders en vogels vinden dan gemakkelijker voedsel en een schuilplaats. 

E-waste Race Noord Veluwe van start

Van 5 tot en met 29 september is er de E-waste Race. In deze wedstrijd nemen tien basisscholen uit Noord Veluwe het tegen elkaar op om zoveel mogelijk afgedankte elektrische apparaten in te zamelen. De kinderen krijgen punten voor de ingezamelde apparaten. De school met de meeste punten wint een schoolreisje. In Harderwijk doet Vrije School Valentijn mee.
 
Wat is de E-waste Race?
Tijdens de E-waste Race leren kinderen over onderwerpen als consuminderen, tekort aan grondstoffen en het opnieuw gebruiken van producten. Het maakt ze bewust van de waarde van het opnieuw gebruiken van producten. Na een gastles zijn de leerlingen klaar om ook hun steentje bij te dragen! Ze doen dat door in vier weken zoveel mogelijke oude en kapotte elektrische apparaten in te zamelen. Leerlingen leveren dit dan in bij een Repair Cafe in de buurt.
 
Lever ook uw oude elektrische apparaten in
U kunt de leerlingen helpen! Heeft u oude elektrische apparaten, zoals stijltangen, haardrogers, keukenmachines, dvd-spelers, oude laptops? Meld deze dan aan op www.ewasterace.nl. De leerlingen komen de spullen dan aan huis ophalen. Er mogen geen losse batterijen of accu’s ingeleverd worden. 

Samenvatting bekendmakingen

Officiële bekendmakingen publiceren we sinds 1 juli 2021 online op de landelijke website overheid.nl. Dat zijn wij wettelijk verplicht. U vindt de officiële bekendmakingen op overheid.nl en via harderwijk.nl/bekendmakingen.
 
In deze rubriek vindt u bij wijze van service een overzicht van alle bekendmakingen van de afgelopen week met daarbij vermeld de datum van de officiële bekendmaking. Let op: dit is slechts een informatieve en geen rechtsgeldige publicatie. Informatie over de inzage(termijn), reactie-, bezwaar- en/of beroepsmogelijkheden vindt u bij de volledige tekst van iedere bekendmaking op de landelijke website overheid.nl.
 
Bekendmakingen ontvangen?
Wilt u de bekendmakingen uit uw omgeving per e-mail ontvangen? Dan kunt u zich via overheid.nl/berichten-over-uw-buurt aanmelden voor de automatische berichtgeving. Bent u minder digitaal vaardig? Dan kunt u op verzoek een papieren afschrift van een bepaalde bekendmaking verkrijgen. Mail dan naar [email protected] of bel naar 0341 411 911.

Aanvraag vergunningen

  • Aanvraag omgevingsvergunning, dakrenovatie Zuiderzeestraatweg 98, 3849AJ Hierden, 2 september 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, ombouwen woning tot 6 appartementen Kleine Marktstraat 4, 3841BD Harderwijk, 2 september 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, plaatsing ventilatieschacht Vuldersbrink 5, 3841AS Harderwijk, 31 augustus 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, ontheffing Graaf Ottolaan 1, 3843AK Harderwijk, 31 augustus 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, tijdelijke bewoning Boslaan 2, 3847LT Harderwijk, 31 augustus 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, groot onderhoud 24 woningen Ankermeen 2, 3844KM Harderwijk, 31 augustus 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, zonnepanelen Piet Heinlaan 101, 3843EZ Harderwijk, 31 augustus 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, gevelreclame Hondegatstraat 11, 3841CG Harderwijk, 31 augustus 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, kappen 1 boom Sonnevancklaan 33, 3847LW Harderwijk, 31 augustus 2022

Verlening en weigering vergunningen

  • Verlening omgevingsvergunning, dakkapel Varenweg 37, 3849PH Hierden, 1 september 2022
  • Verlening omgevingsvergunning wijzigen inrichting Buys Ballotstraat 7, 3846BG Harderwijk, 1 september 2022
  • Verlening omgevingsvergunning kappen 2 bomen Molenweg 1A, 3849RK Hierden, 31 augustus 2022
  • Weigering omgevingsvergunning inrit Piet Heinlaan 61, 3843EX Harderwijk, 31 augustus 2022
  • Weigering omgevingsvergunning kappen 1 boom Mheenbroekweg 22, 3849PC Hierden, 31 augustus 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, dakkapel Hoenderkamp 22, 3848AS Harderwijk, 29 augustus 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, gevelwijziging Donkerstraat 50, 3841CD Harderwijk, 29 augustus 2022

Ruimtelijke plannen

  • Wijzigingsplan Buitengebied - Lageweg 27 onherroepelijk, 2 september 2022
  • Bestemmingsplan Hierden Dorp - Ooster Mheenweg 7 (fase 2) onherroepelijk, 2 september 2022
  • Bestemmingsplan Buitengebied - Duinweg 14 onherroepelijk, 2 september 2022
  • Concept Hoogbouwvisie Harderwijk ter inzage voor inspraak, 2 september 2022

Milieumeldingen

  • Melding voor het verwijderen van asbest en slopen van stallen en bergruimten aan Paasloweg 1 te Hierden, 1 september 2022
  • Melding voor het verwijderen van asbest uit een schuur aan Tabaksweg 35 te Harderwijk, 1 september 2022
  • Melding voor het verwijderen van asbest uit de tuin aan Zeestraat 74 te Harderwijk, 1 september 2022
  • Rectificatie: Melding voor het realiseren van een mestvaalt aan de Zuiderzeestraatweg 86a te Hierden, 1 september 2022
  • Melding voor het slopen van een schuur aan Glindweg 19 te Hierden, 1 september 2022

Verkeersbesluiten

  • Instellen gereserveerde parkeerplaatsen opladen elektrische voertuigen Nassaulaan (winkelcentrum Tweelingstad), 1 september 2022
  • Instellen gereserveerde parkeerplaatsen opladen elektrische voertuigen Lage Wei (winkelcentrum Stadsweiden), 1 september 2022
  • Instellen gereserveerde parkeerplaatsen opladen elektrische voertuigen Horsterhout (winkelcentrum Drielanden), 1 september 2022

Overig

  • Ontwerpbesluit voor het gebruik van een alcoholwetvergunning van maandag tot en met zondag tussen 12.00 en 01.00 uur aan Vondellaan 26 te Harderwijk, 1 september 2022
  • Ontwerp van de nieuwe wegenlegger gemeente Harderwijk 2022, 30 augustus 2022