Nieuwsberichten gemeente Harderwijk en Hierden week 49

Met deze week: Captain’s table op CBS De Schakel, bladkorven worden vanaf deze week weggehaald en de aangevraagde en verleende vergunningen.

Captain’s table op CBS De Schakel

Daan Boersma zei toen hij kinderburgemeester werd van Harderwijk/Hierden, dat hij het belangrijk vindt dat de mening van kinderen meetelt. En daarom werd er in zijn eigen klas, groep 6/7 van CBS De Schakel, voor het eerst een Captain’s table georganiseerd met als gast burgemeester Harm-Jan van Schaik.
 
Het thema was ‘Diversiteit’. Onder leiding van meester Theo Tomassen gingen de burgemeester en de kinderburgemeester in een open en positieve sfeer in gesprek met de kinderen over discriminatie, over gelijke kansen voor iedereen en omgaan met verschillende culturen op school en in de stad. Hoe is het nu eigenlijk om met mensen om te gaan die totaal anders zijn dan jij? Die er misschien anders uitzien, die iets anders geloven, die anders in elkaar zitten of die andere gewoontes hebben?
 
Het was een boeiend gesprek waarin de meningen soms verdeeld waren. Uiteindelijk was de conclusie dat we elkaar beter gaan begrijpen wanneer we elkaar ontmoeten en leren kennen. Wat de kinderen betreft mag iedereen zichzelf zijn. En natuurlijk zien ze dat het in de praktijk soms best lastig kan zijn. Maar ze gaan ervoor. Harderwijk en Hierden zijn wij samen! Inclusief alle verschillen!

Creditnota’s verzonden

Eerder dit jaar besloot de gemeenteraad tot het nemen van een aantal steunmaatregelen voor ondernemingen en instellingen. Doel daarvan was het bieden van een tegemoetkoming vanwege de getroffen maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen en te beperken.
 
Meer concreet gaat het om het halveren van de precariobelasting terrassen over 2020, het niet in rekening brengen van twee kwartalen aan marktgelden en het halveren van de aanslag reclamebelasting voor het jaar 2020. Ook zijn er huren en erfpacht kwijtgescholden aan huurders en pachters van gemeentelijke panden en gronden.
 
Eind vorige week zijn de steunmaatregelen daadwerkelijk uitgevoerd met het aan de desbetreffende bedrijven en instellingen sturen van creditnota’s. Omdat het verzorgen van deze verrekeningen en terugbetalingen maatwerk zijn, kan het voorkomen dat er een foutje of vergissing ingeslopen is.
 
Hebt u geen bericht gekregen van de organisatie Meerinzicht en denkt u daar wel recht op te hebben of heeft u vragen over de ontvangen creditnota? Neem dan contact op met dhr. F. Wind als het gaat om belastingen (terrassen, markt en reclame) of mevr. E. Breunesse betreffende huren en erfpacht. Contact opnemen kan per mail [email protected] of telefonisch 0341 411 911.

Symbolische cheque voor gemeente van Het Goed

Wethouder Bert van Bijsteren heeft afgelopen vrijdag de CO2 besparingscheque in ontvangst genomen van Het Goed op Green Friday. Het Goed is een kringloopwarenhuis in Harderwijk die gebruikte spullen een tweede leven geeft. Met Green Friday wilde Het Goed tijdens Black Friday aandacht vestigen op hergebruik van goederen onder de titel 'Samen maken we het groen'. De cheque is geen tegoedbon met een geldbedrag. Maar met deze cheque wil Het Goed op symbolische wijze inwoners in Harderwijk bedanken voor hun bijdrage aan een duurzamere samenleving. 

Mondkapje verplicht vanaf 1 december

Op dinsdag 1 december is de Tijdelijke Wet Maatregelen COVID-19 voor de komende drie maanden ingegaan. Hiermee worden de bestaande coronamaatregelen vastgelegd in wetgeving en krijgen de Tweede en Eerste Kamer meer betrokkenheid. De wet brengt meer wijzigingen met zich mee. Per 1 december is het verplicht een mondkapje te dragen in publieke ruimtes. Het mondkapje is verplicht voor iedereen van 13 jaar en ouder. De mondkapjesplicht geldt voor publiek toegankelijke binnenruimtes zoals onder andere winkels, supermarkten, musea, bibliotheken, bioscopen, theaters, restaurants, podia, gemeentehuizen, benzinestations. Ook in het onderwijs (met uitzondering van de basisschool) moeten mensen een mondkapje dragen. Voor contactberoepen geldt de regel zowel voor de klant als de professional, zoals de kapper of de rij-instructeur. In het openbaar vervoer was een mondkapje al verplicht, maar voortaan is dit ook het geval in stations en bij bus- en tramhaltes. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro. Meer informatie: rijksoverheid.nl/mondkapje.

Raadsinformatie

Er is donderdag 10 december een digitale vergadering van de raadscommissie Ruimte, voor iedereen te volgen via www.harderwijk.nl/vergaderingen. Insprekers kunnen zich aanmelden via [email protected]. Op de agenda staat de woonwagenbehoefte, de herontwikkeling van Flora Jozina en het bestemmingsplan Duinweg.
 
De fractie PvdA heeft het college schriftelijke vragen gesteld over de nieuwe dienstregeling Keolis. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen.

Tochtstrips plakken? Het supportteam helpt!

Praktische hulp nodig bij het aanbrengen van een tochtstrip, radiatorfolie of andere kleine energiebesparende maatregelen? Het supportteam van Veluwe Duurzaam helpt je een handje! Vraag een gratis bezoek aan via veluweduurzaam.nl/supportteam.

U ziet het niet, maar het is er wel…
Winters vuurtje met minder rook- en geuroverlast

Wanneer u in huis uw houtkachel of open haard aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, zoals fijnstof. Dit fijnstof veroorzaakt luchtvervuiling en kan schade aan de gezondheid van uzelf en anderen in uw omgeving opleveren. Ook wanneer u de rook niet meer ziet.
 
U kunt de hoeveelheid schadelijke stoffen verminderen met de manier waarop u hout stookt. Stook bijvoorbeeld niet bij windstil of mistig weer en gebruik hout met een vochtpercentage tussen 15-20% voor een optimale verbranding.
 
Stookwijzer.nu geeft advies op basis van actuele gegevens over het weer en de luchtkwaliteit in uw buurt. Als het RIVM op basis van de verwachte weersomstandigheden en de luchtkwaliteit afraadt om hout te stoken, zal hier een stookalert voor worden afgegeven. Dit kunt u zien op rivm.nl/stookalert en in de Stookwijzer.

NL-Alert controlebericht op 7 december

Maandag 7 december rond 12.00 uur zendt de overheid een NL-Alert controlebericht uit in heel Nederland. Het NL-Alert controlebericht ontvangt u op uw mobiel. Let op: het NL-Alert controlebericht kan luid binnenkomen als u een koptelefoon of oordopjes gebruikt.
 
Hoe werkt NL-Alert

Met het landelijke NL-Alert controlebericht kunt u ervaren hoe het is om een NL-Alert te ontvangen. U ontvangt NL-Alert op uw mobiel. Daarvoor hoeft u niets te doen. Wanneer u een NL-Alert op uw mobiel ontvangt, laat uw telefoon een hard en doordringend alarmgeluid horen. NL-Alert is ook te zien op steeds meer digitale reclameschermen en digitale reisinformatieschermen in het openbaar vervoer. Ziet u een NL-Alert? Lees meteen het bericht, kom in actie en help anderen.

‘Het is super leuk om mensen blij te maken’

Het jaar 2020 is voor Wilma en André Veen ondanks corona een heel mooi jaar geweest. Hun bed & breakfast de SonneVallei werd op 27 oktober uitgeroepen tot beste B&B van Nederland. ,,We waren door het dolle heen. Het voelt voor ons als mooie bekroning.’’ Lees het volledige verhaal en alle andere verhalen op harderwijk.nl/deeljeverhaal.

De afgelopen maanden is ons leven behoorlijk veranderd. Achter de deur van vele families schuilen verhalen. Hoe gaat het nu met u? Wat voor impact heeft het coronavirus voor u en uw naasten (gehad)? Het delen van verhalen helpt vaak bij het verwerken van ervaringen in het leven, én kunnen verbindend en inspirerend werken. Deel uw verhaal op harderwijk.nl/deeljeverhaal.

Bladkorven worden vanaf deze week weggehaald

Het meeste blad is alweer van de bomen en daarom worden de gemeentelijke bladkorven vanaf maandag 7 december weggehaald. In het buitengebied van Hierden stonden geen bladkorven. Daar mochten bewoners het blad in de berm vegen. Blad dat u nog wilt opruimen doet u in uw groene container. Afgevallen blad kan ook goed dienst doen als afdeklaag tegen onkruid en als voeding van de tuin.
 
Bedankt voor uw hulp!
Veel inwoners hebben de afgelopen periode het blad van de gemeentebomen verzameld dat in hun tuin, op de straat of op de stoep lag en in de bladkorven gedaan. Dat draagt bij aan het schoonhouden van de wegen. Dank voor uw medewerking! Informatie: Snel Herstel, tel. 0341 411 333 of via [email protected].

Watertappunten afgesloten

De openbare kranen voor drinkwater zijn afgesloten. De gemeente doet dat om te voorkomen dat de kranen in de herfst- en winterperiode bevriezen. In het voorjaar zijn de watertappunten weer beschikbaar.

Carbid schieten tijdens jaarwisseling toegestaan in Harderwijk en Hierden

Net zoals andere jaren is het buiten de bebouwde kom toegestaan om met de jaarwisseling carbid te schieten. Uiteraard gelden daarbij naast de bestaande regels ook de coronamaatregelen: houd u aan de 1,5 meter afstand en het maximaal aantal personen.
 
Veilig en verantwoord
Bij carbid schieten is het belangrijk dat het veilig en verantwoord gebeurt; niet teveel mensen bij elkaar en verstand van zaken bij het afsteken. Carbid schieten is alleen buiten de bebouwde kom toegestaan van 31 december 10.00 uur tot 1 januari 2.00 uur. Er mag met maximaal twee melkbussen geschoten worden en de deksels moeten vervangen zijn door ballen.
 
Breng mens of milieu niet in gevaar. Zorg voor minimaal 100 meter afstand van gebouwen van anderen, het schietveld is tenminste 75 meter (zonder openbare paden, openbaar water of (spoor)wegen). Als het carbidschieten plaatsvindt na zonsondergang moet het schietterrein goed worden verlicht. Meer informatie over carbid schieten: wieisdebock.nl of harderwijk.nl/jaarwisseling.

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure):
  • 19-11-2020 Nieuwe Grensweg 13: uitbreiden entree
  • 18-11-2020 Schimmelstraat 13: vervangen kozijnen en glas
  • 21-11-2020 Burg Van Meursstraat 2: erfafscheiding
  • 23-11-2020 Newtonweg: kappen 10 bomen
  • 20-11-2020 Laan Der Verenigde Naties 29: kappen 1 boom
  • 23-11-2020 Hierdenseweg 13-17 : reclame
  • 23-11-2020 Molenweg 35: kappen 1 boom
  • 24-11-2020 Zuiderzeestraatweg 109: uitbreiden huisartsenpraktijk
  • 25-11-2020 Parallelweg 2: kappen 3 bomen
  • 25-11-2020 Schaapskamp 1a: kappen 1 boom
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf – Realisatie en beheer, tel. 0341 411 911.
 
Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
  • 23-11-2020 Ceintuurbaan 4-70: kappen 2 bomen
  • 23-11-2020 Ooster Mheenweg 39: bijgebouwen in strijd regels ro
  • 23-11-2020 Monnikensteeg 2- 4: uitbreiden winkel- en woonruimten
  • 23-11-2020 Kranenburglaan 42: dichtmaken balkon
  • 23-11-2020 Trombonedreef 34: dakkapel (voorzijde)
  • 23-11-2020 Ruimelsdwarsweg 4: kappen 4 bomen
  • 24-11-2020 Schaapskamp 3: kappen 2 bomen
  • 24-11-2020 Thorbeckelaan 41: eenzijdige nokverhoging (achterzijde) en dakkapel (voorzijde)
  • 24-11-2020 Parallelweg 26-169: kappen 5 bomen
  • 26-11-2020 Vondellaan 43: uitbreiden woning in strijd regels ro
  • 26-11-2020 Selhorstweg 97: verbouwen entree
  • 26-11-2020 De Wellen: uitkijkpunt
  • 24-11-2020 Klavermeen 22: uitbreiden woning, plaatsen overkapping en bijgebouw
  • 24-11-2020 Klavermeen 21: uitbreiden woning in strijd regels ro
  • 23-11-2020 Korhoenlaan 1-48: kappen 2 bomen
  • 26-11-2020 Schimmelstraat 13: vervangen kozijnen en glas
  • 26-11-2020 Braillepad: verlengen keerwand in strijd regels ro
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.

Milieumeldingen

Burgemeester er wethouders hebben de volgende melding op grond van activiteitenbesluit ontvangen:
  • 7-9-2020: Niels Autowas Harderwijk B.V. Stephensonstraat 15, 3846 AK Harderwijk, voor het uitwendig wassen van personen auto's met behulp van een kettingbaan
De volgende melding op grond van sloop/asbestbesluit ontvangen:
  • 21-11-2020: Burg Van Meursstraat 2, 3841 JT Harderwijk, slopen overkapping/schuur
  • 16-11-2020: Thorbeckelaan 41, 3843 WN Harderwijk, verwijderen asbest en slopen woning
  • 19-11-2020: Donkerstraat 31, 3841 CB Harderwijk, verwijderen asbest uit winkel en bovenwoning
  • 16-11-2020: Vittepad 46, 3844 CJ Harderwijk, verwijderen asbest uit woning
  • 16-11-2020: Verkeersweg 59, 3842 LE Harderwijk, verwijderen van asbest en slopen voormalig bedrijfsgebouw
  • 17-11-2020: Koggepad 27, 3844 CB Harderwijk, verwijderen asbest uit woning
  • 23-11-2020: Kievitmeen 114, 3844 XK Harderwijk, verwijderen asbest uit zolderverdieping
Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 0341 411 911.
 
Verleende standplaatsvergunning
Het college maakt bekend dat zij op grond van artikel 5:18 van de Algemene plaatselijke verordening Harderwijk aan de onderstaande onderneming een tijdelijke standplaatsvergunning heeft verleend voor:
  • Standplaats 1 op de maandag bij het winkelcentrum Stadsdennen aan ‘BatuFlex’. De ambulante handel betreft de verkoop van kleding en sjaals. De vergunning is verzonden op 25 november 2020.
 
De verleende vergunningen en bijbehorende stukken liggen vanaf 2 december tot en met 5 januari 2021 ter inzage. Indien u de stukken wilt inzien, kunt u telefonisch een afspraak maken met de klantmanager bijzondere wetten van de afdeling vergunningverlening via tel. 0341 411 911.
 
Bent u het niet eens met deze beslissing?

Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders Harderwijk, p/a Postbus 1, 3980 AA Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan de aanvrager bekend hebben gemaakt. 
 
Verkeersbesluiten
De gemeente heeft besloten om een gereserveerde parkeerplaats in te stellen voor het opladen van elektrische voertuigen aan de Handelsweg.
 
De besluiten zijn bekendgemaakt in de elektronische Staatscourant. Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunt u een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders, p/a Secretariaat bezwaarschriftencommissie, Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. U kunt uw bezwaarschrift indienen tot uiterlijk 6 weken na de datum van bekendmaking in de elektronische Staatscourant van www.officielebekendmakingen.nl. Via zoek.officielebekendmakingen.nl kunt u de verkeersbesluiten en andere overheidsbesluiten bekijken. Meer informatie: Domein Ruimte, tel. 0341 411 911.
 
Bestemmingsplan Buitengebied–Brouwersbosweg 20
Het bestemmingsplan Buitengebied–Brouwersbosweg 20 is onherroepelijk geworden. Het plan (NL.IMRO.0243.BP00252-0002) kunt u raadplegen op de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl/viewer/view?planidn=NL.IMRO.0243.BP00252-0002 (bronbestanden: https://digitaleplannen.nl/0243/A73C1CF2-E90A-4EAA-865D-D03F67A95EEB/). Informatie: domein Ruimte, mevr. W. van Santen. tel. 0341 411 911.