Nieuws De Hypotheker: Betaalbaarheid huizen voor starters verbetert in 2021

Het kopen van een huis zal voor starters in 2021 iets beter betaalbaar zijn, vanwege een neerwaartse druk op de huizenprijzen en de hogere overdrachtsbelasting voor beleggers.

Dat voorspelt het Economisch Bureau van ING. Zij verwachten in het eerste kwartaal van 2021 nog een stijging van de huizenprijzen, gevolgd door een lichte prijsdaling van 0,5 procent die tot begin 2022 voortduurt

10 procent minder woningverkopen
De belangrijkste reden voor die daling is de coronacrisis, die in de loop van 2021 zal zorgen voor meer werkloosheid en een lager consumentenvertrouwen. Hierdoor verwacht ING dat er volgend jaar zo'n tien procent minder huizen verkocht zullen worden.

Verhogen overdrachtsbelasting voor beleggers
Ook het verhogen van de overdrachtsbelasting voor beleggers heeft effect. Mensen die een huis kopen als beleggingsobject zullen in 2021 acht procent overdrachtsbelasting moeten betalen in plaats van de huidige twee procent. ING verwacht dat de vraag naar woningen door beleggers hierdoor zal afnemen en er dus minder concurrentie zal zijn voor starters.

Hoger besteedbaar inkomen
Ten slotte hebben de economen bij ING berekend dat de woonlasten voor starters volgend jaar zo'n 23 procent van het besteedbaar inkomen zullen bedragen. Dit jaar is dat nog 24 procent. Door een belastingverlaging op het loon en andere inkomsten, zullen starters gemiddeld iets meer van hun inkomen overhouden.

Wil je weten wat dit betekent voor jouw kansen op de woningmarkt? Maak dan een vrijblijvende afspraak met een van onze adviseurs. Misschien kan er wel meer dan je denkt.
 
Meer weten? Of een afspraak maken? Klik op een van de buttons hieronder.

Vestiging Harderwijk
Vestiging Dronten
Vestiging Zeewolde