Nieuwe veilingmeesters voor Harderwijkse Haringparty

Zo’n veertien jaar geleden, toen de Jonge Ondernemersvereniging Harderwijk besloot een haringparty in de eigen stad te organiseren, klopten de organisatoren een dag voor het evenement aan bij visboer Dries van den Berg. 

“Ze hadden alles rond, maar niet aan haring gedacht”, zegt hij, met een grote grijns op zijn gezicht bij de herinnering aan dat eerste Harderwijker haringfeest"

Ze wilden het vaatje van de veiling in Scheveningen hebben. Of ik ze daar bij wilde helpen.” Volgens Van den Berg hadden ze geen idee. “Daar heb je een netwerk voor nodig, je moet reuring maken, aan iedereen laten weten dat jij dat vaatje wilt hebben.

” Onderweg naar Scheveningen pleegde hij wat telefoontjes. Eenmaal in Scheveningen, leek het nog te gaan lukken ook. “Maar uiteindelijk kreeg Olympia het vaatje.” Uit medelijden gaf dat grote uitzendbureau het vaatje aan het groepje Harderwijkers. “Helemaal blij natuurlijk. Wat ze er dan mee wilden doen? ‘Nou, op het podium zetten met een lampje erop’, was het antwoord. Ik stelde een veiling voor, een Amerikaanse. Ik legde het ze uit, ze vonden het een superidee, maar ik moest het dan maar doen.”

En dat deed Van den Berg. Vorig jaar voor de veertiende keer. “En het is mooi geweest. Ik word dit jaar 62. Ik heb Henk Hakvoort als mijn opvolger aangedragen en hij vond in Maarten van Panhuis zijn partner in crime.

” En het is op papier een gouden duo. “Samen kennen we wel negentig procent van het publiek”, aldus Van Panhuis. En Dries evenaren, lukt volgens Hakvoort niet. “Maar we gaan ons best doen ons eigen feestje er van te maken en goed geld bij elkaar te krijgen.” Met de zegen van Van den Berg, “het is een mooie taak en ik heb het volste vertrouwen in jullie”, gaan Van Panhuis en Hakvoort als volleerde veilingmeesters donderdag 14 juni de presentatie van het evenement op zich nemen.

Het geld dat de veiling dit jaar opbrengt, gaat naar Oudheidkundige vereniging Herderewich, Hospice Jasmijn uit Harderwijk, het Willem Holtrop Hospice in Ermelo en naar de Scouting Buitenplaats Harderwijk. Speciaal voor de hoogste bieder maakt Zuyver juwelier een sieraad, die tijdens de haringparty, live te volgen, wordt afgemaakt.

“Ook niet onbelangrijk. De eerste haring is gisteren gevangen, dus de party gaat definitief door”, aldus Peter van den Berg, die naar eigen zeggen dagelijks contact heeft gehad met de vissers.

Bij het feest aanwezig zijn? Alle tenten zijn inmiddels verkocht, maar maatjespakketten en toegangskaarten zijn nog volop verkrijgbaar via hk-haringparty.nl.

Haringparty Harderwijk