Nieuwe netwerken voor wie de weg of zichzelf kwijt is

Door Harry Schipper – De gemeente Harderwijk subsidieert veertien extra zogeheten sociale ontmoetingnetwerken voor mensen die in Harderwijk of omgeving zichzelf niet meer goed kunnen redden.
 

Stichting Ontmoeting brengt deze doorgaans kwetsbare mensen in contact met mensen die hen helpen om hun leven weer op orde te brengen. Dat doen ze met vrijwilligers, die vaak zelf zo’n fase in hun leven hebben meegemaakt.

Deze vrijwilligers helpen bij het leggen van contacten met bijvoorbeeld overheidsinstanties en zorginstellingen, maar ook helpen ze bij het opbouwen van een (nieuwe) kennissenkring of met het contact maken met familie of goede vrienden. Ze kunnen ook worden ingeschakeld bij het op orde brengen van de administratie of het huishouden.

In Harderwijk werkt Stichting Ontmoeting, die een inloop heeft in de Oude Synagoge op de hoek van de Jodenkerksteeg en de Kleine Marktstraat, al een paar jaar op deze manier. Met succes, vindt het gemeentebestuur, dat daarom vanaf dit jaar er jaarlijks 14.640 euro extra subsidie voor over heeft. Stichting Ontmoeting kon met de eerdere subsidie veertien netwerken realiseren.

Met de extra subsidie kunnen nog eens tien mensen extra worden geholpen. In totaal ‘koopt’ de gemeente lokaal 24 ontmoetingnetwerken in voor een bedrag van jaarlijks ruim 35 duizend euro.