Nieuw concept biedt oplossing arbeidscontracten amateurvoetbal

Geen gedoe met contracten, geen werkgeversverantwoordelijkheden en geen extra kosten na beëindiging van een arbeidscontract. 

Dát zijn enkele van de voordelen van een nieuw concept van arbeidscontracten voor het amateurvoetbal. Deze constructie biedt een oplossing voor de uitdagingen bij clubs vanwege de invoering van de Wet werk en zekerheid (Wwz).
 
Volgens de nieuwe wet, di1e per 1 juli 2015 geldt, hebben werknemers voortaan een vast contract als zij langer dan twee jaar in dienst zijn (met elkaar opvolgende arbeidscontracten) en als zij bovendien binnen twee jaar vier opeenvolgende tijdelijke contracten afsluiten (het vierde contract is dan voor onbepaalde tijd). “Dit is problematisch voor amateurvoetbalclubs”, aldus Maarten van Panhuis van Timeflex, dat het concept heeft ontwikkeld in samenwerking met DJOPS. “Voorheen kon een club spelers en trainers drie jaar lang tijdelijke contracten geven óf de opeenvolging van tijdelijke contracten steeds met drie maanden onderbreken, namelijk in de zomerperiode. Dat kan niet meer.” 

Structurele oplossing

Om tijdelijke contracten te voorkomen, moet een speler of trainer er voortaan zes maanden tussenuit en mogen zij bovendien nog maar twee jaar tijdelijke contracten hebben. Verder moeten clubs er rekening mee houden dat zij een vergoeding moeten betalen bij beëindiging van een arbeidscontract dat ten minste twee jaar heeft geduurd. Er is een overgangsregeling tot 1 juli 2016 volgens de cao-Sportverenigingen. Deze houdt in dat een club maximaal zes arbeidsovereenkomsten binnen 48 maanden mag afsluiten. Timeflex-DJOPS zag echter de behoefte aan een structurele oplossing. 

Passende constructie zonder risico’s

Timeflex en DJOPS sloegen de handen ineen en gingen op zoek naar een passende payrolling-constructie voor amateurclubs. Bij payrolling komen spelers en trainers formeel in dienst bij Timeflex. Een groot voordeel van payrolling is, dat een medewerker 5,5 jaar zonder onderbreking op flexibele basis inzetbaar is. Van Panhuis: “Dat is altijd maatwerk. Wij bekijken samen met de club welke contracten er zijn en hoe wij daar in goed overleg het beste mee kunnen omgaan. Wij hebben namelijk ervaring in alle lagen van het amateurvoetbal. Daardoor snappen wij waar clubs tegenaanlopen, waar de problemen zitten en hoe je daar het best mee omgaat.” 

Geen werkgeverrisico’s

Omdat Timeflex-DJOPS de formele werkgever is, biedt dit clubs nog andere voordelen. Zo draagt de club niet zelf de risico’s in geval van ziekte of blessure. Ze is ook fiscaal en juridisch werkgever, wat inhoudt dat Timeflex-DJOPS ook zorgdraagt voor de contracten, alle administratieve verplichtingen, de salarisbetaling, vakantiedagen en vakantiegeld en ziekte-uitkering. De club is zelf alleen verantwoordelijk voor inzet, planning en afgesproken loonkosten. Het concept wordt de komende tijd landelijk uitgerold.