Molen De Hoop klaar voor Nationale Molendag

Hoe werkt een ouderwetse molen? Wat is een buitenkruier of onderbonkelaar en hoe zorgt de wind er voor dat graankorrels vermalen worden tot meel? 

Zaterdag 12 mei leren de Harderwijkse molenaars je er alles over bij molen De Hoop. Op deze dag opent de authentieke korenmolen van 10:00 tot 17.00 uur de deuren en kan jong en oud meedoen aan leuke activiteiten.

Bij de Harderwijkse Molen Stichting zijn ze er dan ook helemaal klaar voor: de Nationale Molendag 2018.

Vrijwilligers van de stichting weten wel raad met het meel dat de Hoop maalt. Heerlijke Pannenkoeken, brood en koek maken ze er van. Deze worden op die dag dan ook volop gebakken. Één zak graan zal echter onaangebroken, pontificaal, in de molen blijven staan. Mensen die in de molenwinkel voor minimaal € 3,- iets kopen, mogen raden hoe zwaar de zak is.

Degene die er het dichtst in de buurt zit, wint een rijkgevuld molenpakket. Van 14:30 tot 15:30 komt het Visvrouwenkoor ‘Kokkels en Mokkels’ langs om de veelal zelf geschreven, soms ondeugende, liederen ten gehore te brengen. Entree tot de molen en deelname aan de meeste activiteiten is gratis.

Molenroute

Net als de Harderwijkse molen openen nog honderden molens in Nederland hun deuren. Ook de buurmolens in Hulshorst en Elspeet doen mee aan de Nationale Molendag. Samen met deze molens heeft de Harderwijkse Molen Stichting een prachtige fietsroute uitgezet die langs alledrie de molens voert. De route is 40 kilometer lang. Deelnemers kunnen tussen 10:00 en 14:00 starten bij een van de drie molens. Voor € 1,50 ontvangen ze de routebeschrijving en een kopje koffie of thee voor een goede start.

Molen De Hoop

De molen De Hoop is een authentieke stellingmolen uit 1778 en vormt sinds 1998 de entreepoort van Harderwijk. De molen is van ver buiten de stad te zien. Met hulp van de wind en vele vrijwilligers en sponsoren draaien de wieken van de Hoop al vele jaren. De molen doet nog altijd dienst als korenmolen en is voor publiek op zaterdagen en in de maanden mei t/m september ook op woensdagen van 12:00 tot 17:00 uur geopend. In juli en augustus is de molen, m.u.v. maandag en dinsdag, iedere dag geopend. Tijdens de openingstijden zijn er altijd gidsen aanwezig die u graag rondleiden en meer vertellen over de bijzondere historie van de Hoop.

Molen de Hoop Harderwijk