Menselijkheid bij Harderwijkse bijstand

Het nieuws dat in de gemeente Wijdemeren een vrouw 7.000 euro bijstand moest terugbetalen, omdat haar moeder voor boodschappen zorgde, is ook in Harderwijk ingeslagen als een bom. 

De Harderwijkse raadsleden Wilco Bos (PvdA) en Anke Buurman-Kuiper (D66) vinden dat er niet op deze manier met mensen met een uitkering omgegaan moet worden.

Daarom dienen zij volgende week in de vergadering van de gemeenteraad een motie in, om te voorkomen dat dit ook in Harderwijk gebeurt.

De motie roept het College op om gebruik te maken van de beleidsvrijheid die de participatiewet biedt. Hiermee wordt het inwoners toegestaan om vrij te besteden giften te ontvangen, tot 120% van het bijstandsniveau, zonder gekort te worden op hun bijstandsuitkering. Mensen in een uitkering hoeven op deze manier niet bang te zijn gekort te worden omdat ze boodschappen ontvangen van de Voedselbank, Stichting Mensen in Nood of hun eigen ouders.

Raadslid Wilco Bos: “De oorzaak van deze ellende is helaas het systeem van wantrouwen dat landelijk is opgetuigd. De bijstand is oorspronkelijk bedoeld om te zorgen dat iedereen in Nederland op een normale manier rond kan komen. Tegenwoordig is het zo complex gemaakt, dat mensen geconfronteerd worden met een woud aan regels en wantrouwen.” Anke Buurman-Kuiper vult aan: “Helaas is dit plaatselijk niet op te lossen, maar we kunnen er in ieder geval voor zorgen dat er in Harderwijk menselijk met de regels wordt omgegaan, vandaar deze motie.”