Lisa Kruger zwemt zesde EK limiet

Op dag twee van de Eindhoven Swim Cup 2018 heeft Paralympisch kampioene Lisa Kruger haar zesde en tevens laatste limiet binnen gehaald voor het Europees Kampioenschap Parazwemmen in Dublin komende zomer. 

Hiermee heeft de 17 jarige Harderwijkse zich in een heel scherpe positie weten te zetten op de nominatielijst voor uitzending naar het Europees Kampioenschap.

Met zes limieten is zij de zwemster met de meeste limieten voor het eindtoernooi en met de gezwommen tijden staat zij op vijf afstanden in de top drie van Europa. Vorige week in Den Haag zwom Kruger al de EK limieten op de 50m en 100m vrije slag, de 100m rugslag, de 100m schoolslag en de 200m wisselslag.

In Eindhoven deed zij dit op alle afstanden nogmaals en kwam daar de 400m vrije slag bij. Een persoonlijk record van 4.47,61 werd door de Harderwijkse Kruger gezwommen, waar het EK limiet op 4.48,68 was gezet. En zo werd het zesde startbewijs een feit. Hoewel de Paralympisch Kampioene op de 100m schoolslag drievoudig WK-finalist (2015 in Glasgow) is en in vier finales zwom tijdens de Paralympische spelen van 2016 in Rio de Janeiro, zal Kruger in augustus, naar alle waarschijnlijkheid, eindelijk haar debuut gaan maken op een Europees Kampioenschap.

In 2014 haalde zij de vereiste EK-limieten net niet en in 2016 werden door de KNZB slechts vier zwemmers uit een zeer grote Paralympische Nederlandse selectie naar het Portugese Funchal gestuurd. Hoewel Kruger toen wel kans had op meerdere medailles, mocht zij (met vele andere teamgenoten) niet afreizen naar het EK van 2016. De  limieten voor het komende EK waren erg scherp gesteld, waardoor met het zwemmen van de limiettijden er voor Kruger op vijf afstanden een goede medaillekans is.

Wellicht ligt er een geweldig EK-debuut te wachten op Kruger? De concurrentie in de S10/SB9/SM10 handicap klasse van Lisa Kruger is echter heel groot en de tijden liggen dicht bij elkaar. In Juni zal bondscoach Sander Nijhuis de definitieve selectie voor het Europees Kampioenschap bekend maken.

Lisa Kruger paralympisch zwemster Harderwijk