Liever wat minder dan teveel (Column)

Twee nieuwsberichten vandaag. Over een jonge (32) miljonair, Ali Banat, een Australische zakenman, die al zijn bezittingen weg gaf aan mensen die het nodig hadden, nadat hij te horen kreeg dat hij ongeneeslijk ziek was. Ander bericht. Een Amerikaanse televisiedominee, Jesse Duplantis, die zijn schapen vraagt om 54 miljoen euro voor een vierde privéjet. 

Want God had tegen hem gezegd dat hij die nodig had om overal efficiënt het woord te verkondigen.

Zijn andere drie privévliegtuigen voldeden daarvoor niet, want die hadden regelmatig tussenlandingen nodig om bij te tanken. Niet efficiënt. De Falcon 7X, ter waarde van 54 miljoen dollar, kon dertien uur vliegen zonder tussenstops. Je kunt er ook in douchen en het heeft een bioscoop. Die had hij nodig. En dat was niet zijn idee, maar God’s idee, liet hij weten in een videoboodschap.

Ik hoop nooit rijk te worden, maar stel dat ik een loterij win met een gevonden kaartje, laat mij dan alsjeblieft zoals Banat zijn.

Bij voorkeur gezond, maar met hetzelfde doel. Anderen helpen met wat ik heb gekregen. Ik vind rijkdom, macht en invloed eng, al sinds ik weet wat het betekent. Ik heb het nooit gehad, dus misschien is de angst ongegrond. Maar ik hoop uit de grond van mijn hart dat ik nooit rijk word, dat ik geen ‘volgers’ krijg of ooit bij mezelf het verlangen voel mensen ergens van te overtuigen.

Dat wil niet zeggen dat ik nergens iets van vind, zeer zeker wel, getuige het bovenstaande. Maar jullie hoeven er absoluut niet hetzelfde over te denken. Liever niet zelfs.

Petronalle Polinder