Lezing Groei & Bloei, De Natuurtuin van Harderwijk

Op dinsdag 16 februari 2016 Komen Chris en Ada Herzog een lezing geven over de Natuurtuin in Harderwijk.  
 

De Natuurtuin Harderwijk is een vrijwilligersinitiatief van het Milieucentrum De Hortus. Het ligt aan het fietspad naar strand Horst, op de rand van de wijk Stadsweiden.

In 1996 is men daar begonnen met de aanleg van de 0,35 ha grote tuin op een gedeelte van een stadsplantsoen.
De tuin is ontworpen door Chris Herzog en werd geopend in 1999. De tuin oogt al veel ouder omdat het bos, waaruit een groot gedeelte van de tuin bestaat, al aanwezig was. In dit gedeelte groeien veel stinzeplanten. In het voorjaar ziet het er geel van het speenkruid.

De zeer reliëfrijke tuin wordt aan de zuidzijde begrensd door een geluidswal. Hiervan is bij het ontwerp heel handig gebruik  gemaakt; bovenop loopt een paadje en met behulp van door muurtjes begrensde terrassen is een mos- en varentuin aangelegd.

Op een vrij gering oppervlak is een keur aan landschappen en landschapselementen gerealiseerd: een vijver met moerasbegroeiing, waar de rietorchis zich spontaan vestigde, een plantenborder, een bloemenweide, een heuvel, een kalkzandsteenmuurtje, een kalkhelling, akkertjes, zoomplanten, een zitcirkel, een beekloop en een beestjeshoek.

Schoolklassen zijn er regelmatig te gast. Voor de kleintjes is er het Kabouterpad en voor de wat grotere kinderen Lentekriebels.
Het beheer, dat hoofdzakelijk bestaat uit maaien en afvoeren, wordt uitgevoerd door een twaalftal vrijwilligers.

Inmiddels is de tuin flink uitgebreid met een nieuw deel dat tegen de fietsbrug naar Drielanden ligt. De presentatie gaat over de ontwikkeling van het oude deel van de tuin en de aanleg en het toekomstbeeld van het nieuwe deel, met veel foto’s van planten en dieren die in de tuin voorkomen. Van brandnetel tot rietorchis en van spin tot ijsvogel!

Geïnteresseerd? U bent van harte welkom.

  • De lezing vindt plaats in de Kiekmure aan de Tesselschadelaan.
  • Aanvang: 19.45 uur
Voorafgaand aan de lezing is er een kort huishoudelijk deel.
De lezing is gratis voor leden van Groei en Bloei.
Niet-leden zijn welkom. Wel wordt er een kleine bijdrage van € 2,50 verwacht.
 
Voor meer informatie:
Groei & Bloei, afdeling Harderwijk en Omstreken
Henriëtte Koekoek, tel 0341-415257