Langer thuis in een andere woning

De Commissie Toekomst Zorg voor Ouderen deed onderzoek naar ouderen die langer thuis wonen. Zij ontdekte dat de slogan ‘langer thuis wonen’ van het overheidsprogramma vaak begrepen wordt als ‘langer in hetzelfde huis blijven wonen’.

Het algemene advies voor 65-plussers is dan ook om op tijd te verhuizen naar een geschikte (senioren)woning, zoals een gelijkvloerse woning of een appartement dat met een lift bereikbaar is

Maar, dan moeten die woningen er wel zijn. Ouderenbond ANBO geeft aan dat er nu al 80.000 woningen nodig zijn, en dat dit tekort alleen maar groter wordt. Ouderen die, vanwege hun gezondheid, eigenlijk niet veilig thuis kunnen wonen, maar die niet toegelaten worden tot een verpleeghuis, wonen noodgedwongen thuis.

De Commissie Toekomst Zorg voor Ouderen roept daarom op tot het bouwen van alternatieve woonvormen voor ouderen. Woonzorgcomplexen, (moderne) hofjes en harmonicawoningen moeten het tekort aan geschikte woningen oplossen en het makkelijk maken om zorg in de wijk te organiseren.

Thuis blijven wonen met aanpassingen

Wie niet wil verhuizen, of het nog niet weet, doet er goed aan om op tijd na te denken over de toekomst. Maar hoe kunnen ouderen langer thuis wonen? Volgens het Centraal Planbureau (CPB) zorgt een toegankelijke woning ervoor dat senioren minder kans hebben om in een verpleeghuis terecht te komen. Een woning is geschikt om oud in te worden als de keuken, de badkamer (en het toilet), de woonkamer en minstens één slaapkamer zich op dezelfde woonlaag bevinden. Het grootste gedeelte van de 65-plussers woont nu in een woning die nog niet geschikt is, maar die wel geschikt gemaakt kan worden. Als de ruimtes gescheiden worden door een trap, is een traplift de oplossing om de woning toch toegankelijk te maken. Ruim 8 op de 10 55-plussers overweegt als eerste de aanschaf van een traplift. Daarnaast is 60% bereid om drempels te vervangen en beugels en steunen te plaatsen. En 40% denkt na over het plaatsen van een inloopdouche of het kopen van een douchekrukje.

Subsidies voor langer thuis wonen

Afhankelijk van hoeveel aanpassingen nodig zijn en hoe ingrijpend deze zijn, kunnen de kosten voor het geschikt maken van de woning aardig oplopen. Wie alleen een traplift hoeft te kopen, maakt natuurlijk minder kosten dan iemand die zijn hele huis moet aanpassen. Om veilig thuis wonen voor ouderen mogelijk te maken, bestaan er verschillende subsidiemogelijkheden.

Wmo

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) regelt ondersteuning voor mensen met een beperking. Gemeenten zijn door deze wet verantwoordelijk om mensen te ondersteunen in het langer thuis wonen. Woningaanpassingen, zoals een traplift en aanpassingen in de badkamer, vallen onder deze wet. Ook zorg voor ouderen thuis, zoals de thuiszorg, worden geregeld via deze wet.  De gemeente bepaalt of de zorg of aanpassing wordt toegekend.

Blijverslening

De Blijverslening is een speciale lening voor ouderen die in hun eigen woning willen blijven. Eigenlijk sluit je hierbij een (extra) hypotheek of een persoonlijke lening af voor het toegankelijk maken van de woning. Het voordeel van de blijverslening is dat de rente een stuk lager ligt dan wanneer je de lening ergens anders afsluit.

Verzilverlening

Ouderen met een koophuis kunnen de overwaarde van hun woning verzilveren. Als de waarde van de woning hoger is dan de hypotheek, kan het verschil gebruikt worden om de woning geschikt te maken. Deze lening wordt onderdeel van de restschuld van de woning en wordt dus pas betaald als het huis verkocht wordt.

Senioren willen thuis ouder worden

Ouderen willen langer thuis wonen. Lichamelijke klachten, door bijvoorbeeld (chronische) ziekten of ouderdom, hebben niet altijd invloed op die wens. Vooral het behoud van de eigen zelfstandigheid, de prettige woonomgeving en de herinneringen aan de huidige woning maken dat ouderen liever thuis blijven wonen. Maar, ouder worden kan ook betekenen dat de woning niet meer geschikt is. Een trap, verhoogde douche en drempels kunnen bijvoorbeeld voor onveilige situaties zorgen als lopen niet meer zo makkelijk gaat. 65-plussers doen er daarom goed aan om op tijd na te denken over de toekomst. Door de woning geleidelijk aan te passen aan de veranderende behoeften, voorkomen zij dat er in één keer heel veel aangepast moet worden en kunnen zij zo lang mogelijk veilig thuis blijven wonen in hun vertrouwde omgeving.

Langer thuis wonen ouderen a koolshooter Pexels(Pexels.com)