'Kom op tijd en gooi geen eten in de struiken'

Een ideaal wandelweertje is volgens Hans Blijleven, secretaris van de Avondwandelvierdaagse in Harderwijk, een temperatuur van rond de twintig graden. 

 "Volwassenen die de vijftien kilometer lopen en over het algemeen stevig doorlopen, hebben het liever achttien graden." Weinig wind, geen regen "en al helemaal geen onweer", maken de ideale omstandigheden af. 

Blijleven zit alweer vijf jaar in de organisatie, waarvan de laatste twee als secretaris. Hij loopt zelf niet mee. "Alle bestuursleden draaien mee als verkeersregelaar, samen met zo'n dertig vrijwilligers die daartoe bevoegd zijn."

De avondwandelvierdaagse, dit jaar van maandag 29 mei tot en met donderdag 1 juni, wordt voor de 48e keer gehouden. "Over twee jaar wordt het dus echt groots aangepakt." Het is al die jaren een avondvierdaagse geweest. "Er is in Harderwijk ook jarenlang een fietsvierdaagse geweest, maar dat is wegens gebrek aan belangstelling gestopt."

Volgens Blijleven is het belang van de wandeltocht groot. "Het is belangrijk dat kinderen, maar uiteraard ook volwassenen, veel bewegen. Veel kinderen zitten niet op een sportclub, nu kunnen ze, samen met klasgenootjes een eind gaan wandelen. Gezond in de buitenlucht."
Er zijn inmiddels ruim 2400 aanmeldingen en het aantal groeit nog steeds. Wat het beste jaar is geweest, kan Blijleven zo niet zeggen. "Het aantal wandelaars schommelt al jaren rond de 2800."

Last-minute wandelaars kunnen zich op de eerste avond van de vierdaagse nog laten inschrijven op het startbureau. "Dat kan vanaf 17.30 uur, in de kantine van voetbalvereniging Zwart-Wit."

Wat laatste tips & trucs voor de wandelaars heeft Blijleven wel. "Kom op tijd, dus om 18 uur. Niets vervelender dan wandelaars die binnenkomen, terwijl de grote groep door diezelfde opening wil vertrekken. Ook belangrijk, gooi onderweg geen aangereikt voedsel in de struiken of in een sloot en loop zoveel mogelijk aaneengesloten." 

Verkeersregelaars Avondvierdaagse Harderwijk