Katholieken weer op zaterdag naar de kerk

Voor het eerst in vijfentwintig jaar kunnen katholieken van de Catharinakerk in Harderwijk en anderen die daar belangstelling voor hebben weer op zaterdag naar de kerk. 

Het gaat om een zestal  kerkdiensten – zogeheten eucharistievieringen - die doorgaans op de vierde zaterdag van de maand worden gehouden.

De zondag daarop is er dan geen kerkdienst. Inmiddels heeft de eerste zaterdagdienst op 21 januari al plaatsgevonden en die werd goed bezocht. De laatste reguliere bijeenkomsten op zaterdagavond dateren uit de periode van de illustere pastor Negenborn. Door teruglopende belangstelling op de zaterdagavond zijn ze toen afgeschaft.
 
De reden dat de missen weer op zaterdag worden gehouden is, dat er weinig priesters zijn die de eucharistieviering op zondag kunnen verzorgen. De parochie kon weliswaar gebruik maken van een geestelijke van de Essenburgh te Hierden, maar die viel door ziekte weg.

Het beschikbare pastorale team van de Lucasparochie waartoe Harderwijk behoort, moet op zondag maar liefst acht locaties ‘bedienen’, reden waarom er voor een creatieve oplossing is gekozen: tijdelijk terug naar de zaterdagavond.

Deze oplossing is bedacht door pastoor Harrold Zemann en Kapelaan Donders. Dit maakt het mogelijk om vaker een officiële eucharistieviering te houden, maar dan op zaterdag. De volgende zaterdagse vieringen zijn op 25 februari, 25 maart, 22 april, 27 mei en 24 juni, telkens om 19.00 uur. Daarna wordt gekeken of dit initiatief verder wordt voortgezet.
 
Het woord ‘Eucharistie’ is afkomstig van Griekse 'eucharistein' en dat betekent 'danken'; 'eu' betekent 'goed' en 'charis' betekent 'geschenk'. De viering wordt dus beschouwd als een geschenk aan de gelovigen. De eucharistieviering is afgeleid van het laatste maal dat Jezus met zijn discipelen had voor hij werd gekruisigd. In de protestantse kerk wordt deze ceremonie met ‘avondmaal’ aangeduid.

Op de foto het geestelijke duo Donders (links) en Zemann.