Katholieken en protestanten samen in ‘Luther Live’

Vijfhonderd jaar geleden sloeg de kerkhervormer Maarten Luther zijn 95 stellingen aan de slotkapel van Wittenberg. Dat was het begin van de Reformatie en daarmee de afscheiding van de zogenaamde Protestanten van de Katholieke kerk. 

Verbroedering na 500 jaar in Grote Kerk Harderwijk

Op zaterdag 28 oktober vanaf 15.00 uur gaan de Protestante kerken en de Katholieke kerk dit gezamenlijk gedenken in de Grote Kerk in Harderwijk. Veel christenen van de 21e eeuw vinden het belangrijk om barrières te slechten als het om onderlinge ontmoetingen gaat. Reden genoeg voor kerken en gelovigen elkaar weer op te zoeken en vooral te kijken waar beide geloofsrichtingen elkaar vinden.

Plaats van handeling is de Grote Kerk te Harderwijk, die ooit een Katholieke kerk was. Tot de sprekers behoren onder andere protestantse en katholieke pastores. Er doen 12 Harderwijker kerken aan mee, dat zijn op twee kerken na alle Harderwijker kerkgenootschappen. Er is kerkelijke muziek: gregoriaans, protestantse (psalm)gezang en een opwekkingslied. 

De kerkhervormer Luther vond het niet kunnen dat ene Johann Tetzel zogenaamde aflaatbrieven verkocht.

Voor een flinke som geld zouden gelovigen hun zonden letterlijk kunnen afkopen. Met het geld dat dit opleverde is onder andere de Sint Pieter in Rome gebouwd. Ook laakte Luther de structuur van de kerk met een paus als hoofd. Er waren meer leerverschillen tussen de opvattingen van Luther en de Katholieke kerk. Rond 1530 is er nog een verzoeningspoging tussen Luther en de kerk ondernomen maar die  liep op niets uit. In Nederland leidden de kerkelijke verschillen in 1566 tot de zogenaamde beeldenstorm, waarbij beelden in kerken werden stukgeslagen. Ook de Grote Kerk van Harderwijk werd ‘bestormd’, hier werd  op 22 september 1566 het zgn hoogaltaar vernield. Niet lang daarna ging deze kerk over in handen van de protestanten.
 
Frappant is dat er voor het eerst in 500 jaar weer een pastoor in de kerk uit de Bijbel zal lezen. Dat is de priester Karel Donders. De andere sprekers zijn de dominees Jouke Telgenhof en Jan Willem van Bart. Presentatie is in handen van de pastor Gertie van Dijk.
 
De viering wordt gelardeerd met veel samenzang en muziek. Er treden twee koren op, het St. Ceaciliakoor van de Catharinaparochie in Harderwijk en ’t Gregoriaans Koor ‘’Schola Cantorum” uit Putten. Er is ook een orgelbespeling. Voor kinderen is er een verrassing, voor volwassenen informatie van en over de deelnemende kerken. Bezoekers kunnen ook meedoen aan een rondleiding door de historische kerk.