Jubilarissen Harderwijks Mannenkoor

Op de eerste donderdagavond in 2020 stroomt de aula van het Kerkelijk Centrum de Regenboog vol voor de nieuwjaarsreceptie. De partners vergezellen de zangers van het Harderwijks Mannenkoor (HMK). De beschermheer - burgemeester Harm Jan van Schaik - ontbreekt vanwege een raadsvergadering. 

Jubilarissen Harderwijks Mannenkoor
Jubilarissen van vlnr Karel Blokhuis, Willem van Eikenhorst, Jack Scheltema en Henk Eendebak (Fotograaf: André in 't Anker)

HMK-voorzitter Jan ter Steeg begint kort daarop zijn nieuwjaarsrede. Hij gaat onder meer in op de mannenkoren van 2 eeuwen geleden, die net als vanavond gezeten waren rond een tafel en onder het genot van een glas bier liederen zongen onder leiding van een liedmeester.

Ter Steeg spreekt zijn zorg uit over de terugloop in het ledenaantal door overlijden, ziekte en ouderdom. Maar hij toont zich zeer tevreden over de zangsuccessen, de nieuwe koorfoto’s en repertoire, de geldinzamelingsacties en de plannen voor de komende jaren met het 100 jarig bestaan in 2023.

Voor een drietal leden heeft Ter Steeg elk een persoonlijk woord, waarin hij ook de partners betrekt met een boeket bloemen. 10 jaar lid van het HMK zijn: Karel Blokhuis, Henk Eendebak en Willem van Eikenhorst. Nog meer blijdschap is er voor de 84-jarige Jack Scheltema die 40 jaar bij het HMK zingt als 2e tenor. Over hem kun je boek schrijven, zeker ook over zijn moto: ”Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd.” Ook zijn echtgenote Wijnie krijgt bloemen. Allen ontvangen de oorkonde met de HMK-jubileumspeld.

De voorzitter vraagt aandacht voor dirigent Jimco Zijlstra. Hij is 5 jaar in dienst van het HMK, op zich ook een jubileum, die met zijn tomeloze inzet de leden tot betere zangprestaties opzweept. Afsluitend dankt Ter Steeg de mannen van De Regenboog met een kleinnood voor hun geweldige gastheerschap.