Internationale prijs voor stapelhek van Harderwijks bedrijf

Het beveiligingshek van Stackdoor rolt niet op, maar schuift ingenieus in elkaar tot een compacte stapel profielen. 

Op de vakbeurs R+T in Stuttgart sleepte het Harderwijkse bedrijf Stackdoor de innovatieprijs in de wacht.

De Stackdoor is vier jaar geleden bedacht door Tammo Schut, die op dat moment al zo’n dertig jaar actief was in de wereld van de rolluiken en beveiligingshekken.

Zijn idee was simpel: verbindt de verticale staanders van veiligheidshekken niet scharnierend met de liggers, maar laat ze er vrij doorheen schuiven.

Dat stelt je in staat het hek rechtstandig op te trekken, waardoor bovenin een compacte stapel profielen overblijft. Die kan veel gemakkelijker worden weggewerkt boven de etalageruit, de deur of wat er ook beveiligd moet worden. Daarvoor zijn, behalve massief roestvaststalen pinnen, alleen wat extra gaten nodig in de liggers.

Ook tot Schuts eigen verbazing was nog nooit iemand eerder op dat idee gekomen. Het Nederlands patent heeft hij al weer een tijdje op zak en het nieuwheidsonderzoek voor de Europese octrooi-aanvraag leverde tot nu toe ook geen vergelijkbare vondsten op. De hekken gaan volgens Anne Schut, vrouw van de uitvinder, inmiddels als warme broodjes over de toonbank. En niet alleen in Nederland. Stackdoor verkocht veiligheidshekken tot Suriname en Koeweit aan toe.

Een lichte motor volstaat

De omkasting van de Stackdoor kan ook kleiner worden gehouden omdat het hek met een veel lichtere motor kan worden opgetrokken. Aan de zijkanten trekken kettingen in de geleidingsprofielen het hek omhoog. In neergelaten toestand blokkeert de ketting over het tandwiel, wat voorkomt dat het hek een paar decimeter omhoog geschoven kan worden zoals bij rolluiken en -hekken die niet met een extern slot zijn uitgerust. Het hek voldoet aan de zwaarste weerstandsklasse van SKG en weerstaat vijf minuten aanvallen met koevoeten, slijptollen of een heftruck die  het hek probeert omhoog te tillen. Desgewenst kan er ook een zware meeschuivende balk in de Stackdoor worden opgenomen als extra wapen tegen ramkraken.

Elke vorm is mogelijk

Een niet te onderschatten voordeel volgens Schut is dat het stapelhek elke denkbare vorm kan aannemen. Het hek kan gebogen worden uitgevoerd of om een hoek lopen, zonder dat er extra geleidingsprofielen nodig zijn. Voor de jury van de R+T Innovation Prize waren al die redenen aanleiding voor het toekennen van de prijs in de categorie deuren en poorten. De internationale R+T vakbeurs voor deuren, poorten en zonwering vindt deze week in Stuttgart plaats en trekt zo’n 60.000  bezoekers van over de hele wereld.

Bron: Cobouw

Innovatieprijs beveiligings hekken Stackdoor Harderwijk