‘Ik vond rennen alleen leuk als er een bal bij betrokken was’

Door Petronella van het Goor - Myriam Purperhart gaat, samen met vriendinnen Mirjam Onderdelinden, Suzanne van Harten en Christel van der Stouw, op donderdag 13 mei, hemelvaartsdag, 21 kilometer hardlopen voor SOS-Kinderdorpen. 

Ter nagedachtenis aan haar broer Wilfred, die in oktober 2020 plotseling overleed. “Wilfred zou dit jaar, op 13 mei, zestig jaar zijn geworden

Hij deed jaarlijks een donatie aan SOS kinderdorpen omdat hij ieder kind een eerlijke kans op een goed leven wilde geven. Dit liefdevolle gebaar van hem heb ik daarom ook als doel gekoppeld aan deze halve marathon”, legt Purperhart uit.
 
Hardlopen doen de vier vriendinnen al bijna een jaar gezamenlijk. “Ergens in mei of juni vorig jaar vroeg Mirjam Onderdelinden ons om samen te gaan trainen voor de tien kilometer. Zij had de behoefte om op een verantwoorde manier iets samen te doen “tijdens deze stomme corona”.

” Van Harten was meteen ‘om’. “Die heeft de New York Marathon als referentiekader, dus dat was niet zo moeilijk”, aldus Purperhart. Voor de rest was tien kilometer een enorme mijlpaal die ze geen van allen voor mogelijk hielden. “Na wat overredingskracht en nog wat meer FOMO (fear of missing out) hadden we ons gezamenlijk doel vastgesteld: tien kilometer hardlopen.” De trots die volgde op het behalen van dat eerste hardloopdoel, was zo bemoedigend, dat de halve marathon het volgende doel werd. Vanaf augustus zijn de dames daarvoor aan het trainen en komende donderdag is het zover.
 
Het hardlopen heeft Purperhart veel gebracht. “Vroeger vond ik er niets aan, rennen was alleen leuk als er een bal bij betrokken was. Maar sinds we met het vriendinnenclubje zijn gaan hardlopen, is dat anders. Het gezamenlijke doel (eerst de 10k en nu de 21k) heeft ons veel moois gebracht. Tijdens het hardlopen deelden we veel persoonlijke verhalen, waardoor vriendschappen hechter zijn geworden.” Ook het elkaar uitdagen, steunen en stimuleren om het meer, anders of beter te doen, geeft een extra dimensie aan het hardlopen. “Het hardlopen is gekoppeld aan een prettig, fijn gevoel, iets dat je niet meer wilt missen.”
 
Na het plotselinge overlijden van haar broer Wilfred op 28 oktober 2020, kreeg het hardlopen weer een functie erbij. “Mijn gevoel kreeg alle ruimte en alle emoties kwamen voorbij.” Toen Purperhart na de crematie van haar broer aan het hardlopen was in Ermelo, bedacht ze hoe mooi haar broer het zou hebben gevonden. “De omgeving, het samenzijn.

Ineens was hij weer even bij mij.” Ze bedacht dat ze graag nog een keer met hem wilde hardlopen en de halve marathon aan haar broer op wilde dragen. Haar vriendinnen doen mee. “Ik wil hem tijdens deze loop dragen, zoals hij, als grote broer, mij zo vaak gedragen heeft. Mijn broer en zus geven mij de urn aan het begin van de loop en bij de finish zal ik de urn teruggeven aan mijn moeder. Daarna strooien wij zijn as uit in het bijzijn van de familie.”
 
Omdat Wilfred elk jaar een donatie deed aan SOS Kinderdorpen, heeft Purperhart dat goede doel gekoppeld aan de halve marathon. Een echt streefbedrag hebben de dames niet. “Elke euro waarmee je een kind helpt, is een welbestede euro.” De vriendinnen zitten nu net boven de duizend euro aan toegezegd geld. “Een mooi bedrag, maar er mag natuurlijk altijd meer bij.” De vriendinnen steunen kan via https://www.actievoorsos.nl/team/wilfred-21-1