‘Ik speel een engel, een sneeuwvlok en ben een bloem’

Baukelien Vonk (14) (Foto: bovenste rij derde van links) danst al vanaf haar derde. “De liefde voor ballet is eigenlijk bij kleuterdans ontstaan. Mijn ouders zagen toen al dat ik van het dansen genoot. Toen kleuterdans te gemakkelijk werd, ben ik op ballet gezet. 

Zoals eigenlijk elk jong meisje dat graag danst.

Inmiddels danst ze alweer een decennium bij de Gelderse Balletscholen in Ermelo. Haar liefde voor ballet is groot. En de liefde is wederzijds. Ze heeft de afgelopen jaren aan veel voorstellingen meegedanst.

“Vorig jaar Don Quichot, een uitvoering van de Gelderse Balletscholen van Bernice Zwijnenburg. Toen had ik vijf rollen, waaronder die van het buurmeisje Sancha, een van de grotere rollen in het stuk. Daarvoor heb ik meegedanst aan Alice in Wonderland, Zirkus Zauberhaft (in Duitsland), drie keer in de kunstkweek op school, de Genee Dance Challenge, verschillende masterclasses in de Benelux en toen ik heel klein was, als een sneeuwengeltje in de Notenkraker bij Bernice Zwijnenburg.”
 
De geschiedenis herhaalt zich, want op 25, 26 en 28 december danst Vonk, samen de meiden van het Corps de Ballet (“de grotere groep dansers die je in stukken vaak samen met de hoofdpersonen op het podium ziet”, legt Vonk uit) de Notenkraker van de Dutch Don’t Dance Division (DeDDDD). Een dansgezelschap uit Den Haag. “Dit jaar speel ik een engel, een sneeuwvlok en ben ik een bloem.”

Ze zag op Facebook de advertentie voor de Notenkraker van DeDDDD.

“Er stond dat je auditie kon doen. Ik heb me meteen opgegeven. Enorm spannend, maar super gaaf om te doen. We kregen les van Thom Stuart (een van de twee artistieke leiders van DeDDDD, red.) en ik had na die tijd het gevoel dat het een slechte auditie was. Twee dagen later bleek uit een mail dat ik geselecteerd was voor het dansgezelschap. Ik was heel blij, maar ook wel verbaasd.”
 
Het dansen met school combineren is in een gewone week al lastig, maar de afgelopen maanden heeft Vonk alle zeilen bij moeten zetten. Dinsdag, woensdag en donderdag heeft ze balletles in Ermelo, op vrijdagavond stapt ze in de trein naar Den Haag, waar ze in het weekend danst bij gezelschap DeDDDD. Vonk zit in de vierde van het vwo, dus er is huiswerk genoeg. “Ik probeer veel vooruit te werken en doordeweeks zit er genoeg tijd tussen het laatste lesuur en balletles om mijn huis- en leerwerk gewoon thuis te kunnen doen.

Het is een eindje reizen naar Den Haag, dus de tijd in de trein gebruik ik voor mijn huiswerk, maar het is wel een uitdaging.”

De rest van dit schooljaar, het begin van 2018 ziet er iets rustiger uit. Ze hoeft dan in de weekenden niet meer naar Den Haag. “Na de kerstvakantie dans ik gewoon weer vier keer in de week bij Bernice, dus dan kan ik me volop focussen op school.” Al komen er wel balletexamens aan. “Ik zou examens hebben voor grade 6, grade 8 en ‘advanced foundation’. Dat laatste is een soort selectie. Dansers die net een niveau hoger zitten dan gemiddeld op de balletschool en daar hoor ik volgens Bernice ook bij. Pittig, maar enorm leuk. Dansers doen er gemiddeld anderhalf jaar over om die examenstof in hun hoofd te krijgen. Ik ben erg benieuwd. Zie er naar uit om er meer over te leren.”

Of ze al dat geleerde later ook als beroep in de praktijk wil brengen, weet Vonk nog niet.

“Vorig jaar kwam ik er achter dat ik geschiedenis een erg leuk vak vindt, dat zou ik wel willen studeren. Of de docentenopleiding voor balletdocent in Londen. Of toch de politiek. Ik zie mezelf al helemaal zitten in de Tweede Kamer. En het lijkt me stiekem ook wel leuk om bij een dansgezelschap te mogen dansen.” Ze heeft nog even, knopen doorhakken hoeft nog niet. Eerst genieten van de resultaten van al dat harde werken tijdens de uitvoeringen van de Notenkraker. En daarna? Vakantie!