"Iets doen waar je echt achter staat, geeft energie"

Hjalmar Vogel is één van de vliegende krachten achter het Lalaland festival, van Stichting Underground Harderwijk. Samen met tientallen anderen is hij een groot deel van het jaar bezig met de organisatie van het jaarlijkse gratis festival op de Stille Wei in Harderwijk. Nog drie nachtjes slapen...

Hoe lang ben je al betrokken bij Lalaland?
"Elk jaar LaLaLand voelt als de dag van gisteren, maar mijn eerste jaar was volgens mij in 2011. Toen werd het festival nog gehouden op de ‘oude’ boulevard! Ik werd via via uitgenodigd om één dagje te komen helpen klussen en ben nooit meer weggegaan!"

Hjalmar treedt dit jaar ook op, hij is dj. 

Hij heeft daar super veel zin in, maar is nu eerst bezig met het opbouwen van het festivalterrein. Doet hij nog meer? Ja zeker! "Ik zorg er voor dat iedereen te allen tijde op de hoogte is via alle (sociale) communicatiekanalen. Denk hierbij aan Facebook, Twitter en Instagram, maar ook alle vrijwilligers die zich aanmelden via de website. Ook heb ik dit jaar een deel van de artiestenboekingen op mij genomen."

Een festival organiseren is meer dan bands boeken en podia bouwen. Het aanvragen van vergunningen, contacten leggen met de gemeente, alles kost veel tijd. Wordt er ook wel eens niet georganiseerd? Lalaland is niet jullie enige grote evenement. "We beginnen het liefst al om 00.01 op de zaterdag van LaLaLand, zodra het afgelopen is. Maar in theorie beginnen we hier pas mee na WAUW! en het Blije Bietjes festival, dus na september.".

Voor het organiseren van zo'n groot evenement, op zo'n toplocatie, moet de gemeente je wel vriendelijk gezind zijn. Daarnaast is Lalaland een festival dat Harderwijk cultureel behoorlijk op de kaart zet. Hjalmar geeft aan dat de gemeente inderdaadgraag mee werkt. "De gemeente is altijd ondersteunend geweest, ook met soortgelijke ‘projecten’. Dat het Lalaland festival al vijf edities achter de rug heeft, geeft dat ook wel aan."

Lalaland is altijd gratis toegankelijk geweest, terwijl het een professioneel festival is, met goede artiesten. Hoe kan het gratis blijven? Wie zorgt er voor het nodige geld?

"LaLaLand wordt georganiseerd, gebouwd en gerund door grotendeels vrijwilligers, wat ook de kracht is achter het concept." 

Iets doen waar je écht achter staat, zorgt voor energie en dat is wat je terugziet tijdens het festival. Uiteraard kunnen we onze lof niet vaak genoeg uiten voor alle sponsoren, die er elk jaar weer voor zorgen dat de organisatie financieel haalbaar is."

De voorgaande jaren werd het festival zo druk bezocht, dat het deurbeleid tijdens de topdrukte was: één er uit, één er in. Komend weekend is de weersverwachting tropisch. Gaat het wel passen dit jaar? Zijn er afspraken gemaakt over aantallen met brandweer en politie? "Een schatting doen van de hoeveelheid bezoekers blijft lastig. Het weer blijft een grote rol spelen, zeker met open podia! Natuurlijk zijn er regeltjes, een festival van dergelijk formaat is bijna niet te organiseren zonder regeltjes en dat wil je ook niet. Van brandweer, tot politie en EHBO, die moet je echt inschakelen."

Nu komt heel Nederland naar Harderwijk, maar voor wie is het festival ooit opgezet? Welke gedachte zit er achter Lalaland (voorheen Nachtbrakers)? "Hoe gek het ook klinkt; voor onszelf. We wilde een leuk(er) feestje in Harderwijk en wat kun je beter doen dan alles zelf organiseren?"

Lalaland heeft elk jaar goede artiesten. Ik roep in herinnering Kensington, destijds net de eerste grote hit gescoord. Wie is dit jaar de grote publiekstrekker? "Dat is altijd lastig te zeggen. Wij focussen ons op vrijwel elke doelgroep, om het voor iedereen zo leuk mogelijk te houden. Van buitenlandse DJ’s tot bandjes uit ons eigen kikkerlandje en dan ook nog theater voor kinderen. Persoonlijk ben ik altijd meer van de ‘underdog’ artiesten. Mijn aanraders zijn Geht’s Noch? (DJ Duo uit België), Cut_ (Live synths, zang en drums) en Broken Brass Ensemble (veel blaasinstrumenten, dat kan alleen maar gaaf worden!)."

Op het moment dat je dit alles vertelt, is het dinsdagmiddag. Nu zijn jullie nog volop bezig met de opbouw. Heb je stress of liggen jullie keurig op schema? "De opbouw begint eigenlijk altijd op de maandag voordat het festival begint. Dus in een (krappe) vijftal dagen transformeren wij de stille wei om naar een cultureel festivalterrein. Stress… wat is dat?"