House of Joy biedt asielzoekers warm welkom

Een gezellige plek buiten het azc waar asielzoekers welkom zijn om inwoners van Harderwijk te ontmoeten, iets te drinken, een spel te doen of muziek te luisteren. Dat biedt het House of Joy, een initiatief van de plaatselijke kerken

„Het House of Joy staat open voor alle asielzoekers en statushouders, ongeacht hun afkomst, religie en dergelijke. Per activiteit richten we ons wel op bepaalde doelgroepen, zoals mannen apart of vrouwen of kinderen”, zegt initiatiefnemer Sjaak Verboom.

Als relatiemanager van Stichting Gave maakt hij deel uit van de werkgroep Kerk en Vluchteling Harderwijk. Het House of Joy (HOY) heeft een plek gevonden in de Open Hof, het vernieuwde wijkgebouw van de baptistengemeente. Als eerste activiteit van het HOY zijn recent de mannenavonden gestart, eens per veertien dagen op donderdag, met medewerking van veertien vrijwilligers uit de kerken.

Verboom: „Dit zijn laagdrempelige ontmoetingen. Wij drinken gezellig wat, praten, doen een spel en draaien muziek. Onlangs kwam een Syrische man met een complete Syrische maaltijd binnen. Dat betekende met z'n allen flink eten. Andere spontane acties zijn gewenst, zoals muziek, dans, het draaien van een film of iets dergelijks.” 

Zingeving

Er is ook de mogelijkheid om aandacht te besteden aan zingeving of religie, zegt Verboom. „Op het azc zijn religieuze activiteiten niet toegestaan, maar het HOY biedt daar wel ruimte voor. Stel dat een groep mannen meer wil weten van de Bijbel of dat een van hen graag wil dat er met hem wordt gebeden, dan kan dat.

We hebben al geregeld leuke gesprekken met moslims over hun geloof en over wat wij als christenen geloven, met respect voor elkaar. Ook het leren van de Nederlandse taal is een belangrijk aspect.” In de loop van het jaar wil het HOY de activiteiten uitbreiden. „Omdat er op het azc al vrouwen- en kinderwerk is, zoeken wij eerst activiteiten voor de groepen waar nog niets voor is. Met de mannen willen we, als het mooi weer wordt, ook een keer gaan voetballen.

Daar is wel behoefte aan. Graag zou ik op termijn ook tienerwerk willen opzetten. Gave heeft hier mooie programma’s voor”, aldus Verboom. Wat motiveert hem om zich vol enthousiasme voor het HOY in te zetten? „Mijn liefde voor vluchtelingen is gegroeid, mede door het werken bij Gave”, zegt Verboom. „Je merkt, juist in het persoonlijk contact met hen, dat dit mensen zijn die graag gezien en geliefd willen worden. Ze hebben ons nodig. Zelf hebben wij ook wekelijks contact met een Syrisch moslimgezin dat vlakbij ons woont. Dit zijn onze vrienden geworden.”