Houder voor statiegeldflesjes op vijf afvalbakken in Harderwijk

Per 31 januari zijn er op vijf openbare afvalbakken op drukbezochte locaties in Harderwijk petflesjeshouders gemonteerd. In deze ijzeren houders, in de vorm van een halve maan, zitten gaten om plastic statiegeldflesjes in te plaatsen. Iedereen kan de flesjes uit de houders verzamelen om in te leveren voor statiegeld.

Iets doen voor natuur en medemens  

Plastic flesjes vormen een groot deel van het zwerfafval, maar ze belanden ook regelmatig nog bij het restafval. Om dit tegen te gaan zit er sinds 1 juli 2021 statiegeld op plastic flesjes. Met de ijzeren houders op afvalbakken hoopt gemeente Harderwijk het aantal plastic flesjes op straat nog verder te verminderen. Daarnaast heeft de actie ook een financieel aspect. Inwoners die het kunnen gebruiken, kunnen de statiegeldflesjes uit de houder halen en deze inleveren. Door een statiegeldflesje in de houder te plaatsen doneer je het bijbehorende statiegeldbedrag als het ware aan een ander.
 
Per 1 april 2023 is het ook mogelijk om metalen (fris)drankblikjes in te leveren voor statiegeld. Drankblikjes kunnen, net als flesjes, ook in de houders op de afvalbakken geplaatst worden.
 
‘Helaas zien we nog te vaak petflesjes opduiken in het openbaar groen of tussen het restafval. Met de houders op afvalbakken willen we mensen ertoe bewegen de flesjes bij, maar niet ín de afvalbak achter te laten. Zo belanden ze niet in de natuur of op de vuilnisbelt en kan iemand die wil het statiegeld innen’, aldus wethouder Edwin Enklaar. Hij hoopt dat de petflesjeshouders hun waarde bewijzen. ‘Het is een simpele en laagdrempelige manier om iets voor het milieu en je medemens te doen.’
 
Locaties van afvalbakken
De eerste petflesjeshouders zijn geplaatst nadat de gemeenteraad een motie aannam naar aanleiding van de landelijke campagne van The Happy Activist (DoneerRing). Als de proef met de vijf houders succesvol blijkt, is de gemeente voornemens om het aantal in de stad verder uit te breiden.

De houders zijn te vinden op afvalbakken op de volgende locaties:
  • Het station
  • Het Strandeiland
  • De Wijde Wellen
  • Op de Markt 
Lees ook:
Harderwijkse parken en strand krijgen ‘DoneerRingen’ voor statiegeldflessen

Kaartje houders voor statiegeldflesjes op afvalbakken Harderwijk