'Hij vond het leuk om naar een schoolplein te kijken'

"Hij was er al de hele morgen aan het rondfietsen", aldus een oplettende mevrouw . Haar moeder woont in een van de appartementen aan het Kruithuis in Harderwijk en zij was daar afgelopen dinsdagochtend.
 

Het viel haar op dat steeds dezelfde man voorbij reed.

"Een man van een jaar of vijftig. Hij bleef maar rondjes fietsen, steeds langs het schoolplein van basisschool de Springplank." 

De juffen leken het niet door te hebben. "De kinderen wel, die zeiden op een gegeven moment tegen de juffen dat er steeds een man naar ze keek." De juffen schakelden de directeur in en die is op de man afgestapt. "Ik hoorde later dat de man tegen de directeur had gezegd dat 'ie ook in het onderwijs zat, in Beekbergen en hier op vakantie was. Hij vond het leuk om dan naar een schoolplein te kijken." Een raar verhaal...

"Als je in het onderwijs werkt, heb je geen vakantie, zes weken voor de grote zomervakantie begint."

Ze besloot de politie te bellen. "Het zat me niet lekker, ik vond het wat eng en ik wist niet of de directeur meer had gedaan dan alleen de man aanspreken op zijn gedrag. Daarnaast hoorde ik van mijn moeder dat diezelfde man er de dag daarvoor ook al was." Het hoeft allemaal niets te betekenen, weet ze. "Het kan ook gewoon een vader of opa zijn, die op deze manier een glimp op wil vangen van zijn (klein)kinderen."
Toch bleef het een beetje knagen. Ze deed melding en de politie zei naar de man uit te kijken.

"Dat hebben we gedaan", zegt politiewoordvoerder Nanda Redder. "Maar we hebben de man niet meer aangetroffen."

Redder geeft aan dat niets van wat de man heeft gedaan strafbaar is. "Het is altijd goed dat mensen hier van melding doen, maar laten we niet onnodig onrust veroorzaken. Er is niets gebeurd, de man heeft geen kinderen aangesproken. Hij fietste langs een schoolplein." De politie heeft met de melder afgesproken dat zij opnieuw contact opneemt als ze de man weer ziet. "Als wij de man dan wel aantreffen, maken we graag een praatje met hem", aldus Redder.