Het gezicht van Harderwijk

Door Lex Schuijl - Frea Kroese werkt al gedurende een half jaar aan het project van haar bedrijf ‘Het gezicht van Harderwijk’, waarin zij een Harderwijker met een Nederlandse achtergrond, samen met een Harderwijker met een migratie-achtergrond fotografeert.

Frea Kroese kwam kortgeleden op het idee om te kijken hoeveel nationaliteiten Harderwijk eigenlijk herbergde.

“Het heeft mij nogal verbaasd om te horen dat hier meer dan 3000 mensen uit 100 verschillende landen wonen. Toen is bij mij het idee ontstaan om een expositie met mooie duo portretten te organiseren.” 

Een droom met een vurige wens

Haar droom is om de muren tussen de verschillende culturen verder te verlagen. “De verwerkelijking van mijn droom is dat bij deze samenwerking muren worden geslecht en ik wil eraan meewerken om die muren tussen culturen te verlagen. Wat zou het mooi zijn om een Harderwijker met een Nederlandse achtergrond, samen met een Harderwijker met een migratie-achtergrond die een gezamenlijke interesse hebben op het gebied van bijvoorbeeld werk, sport of hobby, te portretteren. Als ik 100 portretten heb verzameld kan ik er een mooi fotoboek maken en heeft het Stadsmuseum al toegezegd een expositie te organiseren waarin het mooie gezicht van Harderwijk getoond wordt.“ 

Prima initiatief volgens wethouder

Op haar zoektocht naar duo’s kwam Kroese onder andere ook uit bij de Sypel. Daar heeft men haar hun medewerking toegezegd. “Ik ontmoette er Ömer Uguz, die al 34 jaar in Nederland woont en verantwoordelijk is voor het technisch onderhoud van sportaccommodaties. Ömer Uguz heeft een Turkse achtergrond en meteen bereid gevonden aan mijn project deel te nemen. Vervolgens ben ik op zoek gegaan naar iemand in de politiek die sport in zijn of haar portefeuille heeft. Daarbij ben ik uitgekomen bij sportwethouder Christianne van der Wal. Vervolgens hebben zij als duo aan de fotosessie deelgenomen.”
 
Van der Wal: “Ik ben nooit zo van rapporten en visies op integratie en burgerschap, omdat ik bang ben dat het binnen het stadhuis blijft. Natuurlijk is een mooie visie op burgerschap en integratie belangrijk voor de politiek, maar ik hecht veel meer aan om het samen met elkaar te doen. Daarom is dit een mooi initiatief waarbij er iets gezamenlijks wordt gedaan. Het belangrijkste is elkaars culturen te respecteren.” 

Fotoboek

Kroese dat haar project uitmondt in een fotoboek met als titel ‘Het gezicht van Harderwijk’, dat eind 2018 bij Uitgeverij Wedding wordt uitgegeven. Belangstellenden kunnen als duo op de foto. Elk beeld kost 100 euro, dus 50 euro per gefotografeerde. Met een dummy van het te ontwikkelen fotoboek, is het voor bedrijven en instellingen mogelijk om te zien hoe het er uiteindelijk gaat uitzien en om mensen uit hun midden te interesseren voor dit project.

Geïnteresseerd? Zie website http://hetgezichtvanharderwijk.nl

Fotoboek Frea Kroese