Heel Harderwijk verwarmd door Amerikaans mega-datacenter in Zeewolde?

Door Harry Schipper – De gemeente Harderwijk wil samen met de gemeente Zeewolde en de provincies Flevoland en Gelderland onderzoeken hoe het de restwarmte kan benutten van het hyper scale datacenter dat binnenkort verrijst op het Zeewoldense bedrijventerrein Trekkersveld.

Het megagrote datacenter wordt het grootste van Nederland en produceert straks zóveel restwarmte dat daarmee een hele stad als Harderwijk ermee verwarmt kan worden

Het datacenter wordt gebouwd in opdracht van een Amerikaans high-tech bedrijf dat tot dusver niet wil dat de naam ervan bekend wordt gemaakt. Het wordt met vijf enorme hallen van elk zo’n twintig meter hoog, volgestapeld met servers en nog wat kantoren voor het personeel groter dan de datacentra van Microsoft in Middenmeer en dat van Google in Eemshaven, tot dusver de grootste in ons land. De gemeente Zeewolde start dit jaar met de benodigde aanleg van 166 hectare nieuw bedrijventerrein langs de Gooiseweg, direct naast de geplande uitbreiding van Trekkersveld. De bouw is naar verwachting af in 2028.

Het datacenter, met de werknaam ‘Tulip’, komt daarmee dus zo ongeveer recht tegenover Harderwijk te liggen, hemelsbreed net iets verder dan de dorpskern van Zeewolde. Verwacht wordt dat het een onvoorstelbare hoeveelheid stroom gaat gebruiken: zo’n 200 megawatt, wat vergelijkbaar is met het stroomverbruik van 200.000 huishoudens. Een belangrijk deel van die benodigde stroom wordt opgewekt door de vele honderden windmolens die in de polder staan opgesteld.

De gemeenten Harderwijk en Zeewolde en de provincies Flevoland en Gelderland zien kansen om de enorme hoeveelheid restwarmte van het datacenter in te zetten in een nieuw te ontwikkelen regionaal warmtenet. Daarmee zouden duizenden woningen en bedrijven aardgasvrij verwarmt kunnen worden, is de gedachte.

In Harderwijk komt al een lokaal open warmtenet dat de restwarmte gebruikt van het afvalwater van de rioolwaterzuiveringsinstallatie op Lorentz voor het verwarmen van de nog te bouwen woningen in het Waterfront en misschien ook voor een deel van de woningen in De Zeebuurt. De warmte uit het datacenter Tulip biedt kans om ook de andere Harderwijkse woonwijken van duurzame warmte te voorzien. Harderwijk wil vooralsnog honderdduizend euro steken in de kosten van het onderzoek of en hoe dit gerealiseerd kan worden.