Harderwijkse genomineerd als meest inspirerende Nederlander met een beperking.

Door Lex Schuijl - Dit jaar organiseert het ‘DELA Goededoelenfonds’ voor de derde keer de verkiezing van de Gouden Venus van Milo. Bekende en onbekende Nederlanders zijn genomineerd voor de meest inspirerende Nederlander met een beperking. 

Een van de genomineerden is Ellen de Boer (57) uit Harderwijk.

Zij doet nu mee aan ‘De Gouden Venus van Milo’, een onderscheiding van het DELA goededoelenfonds. De winnaar ontvangt 10.000 euro om te besteden aan een goed doel. Nummer twee en drie op de lijst ontvangen de zilveren en bronzen Venus van Milo met daaraan een bedrag gekoppeld van respectievelijk 5.000 en 2.500 euro. De lijst van 100 inspirerende mensen met een beperking kent mensen die bezig zijn om de samenleving mooier te maken, ook bekende Nederlanders als paralympisch kampioen Bibian Mentel en radiopresentator Matijn Nijhuis.

Dronken automobilist
In 1983 kampeerde Ellen met haar vriend op Terschelling, ze zat ze in het examenjaar HBO Laboratoriumschool en de toekomst lachte haar tegemoet.

In november dat jaar veranderde in één seconde haar leven: een dronken automobilist reed haar aan op de fiets. 

Een dubbele bekkenbreuk en een partiële dwarslaesie waren het gevolg hiervan. Een jaar ziekenhuisopname en revalidatie volgden en de relatie ging uit.

“Jaren later verhuisde ik naar Harderwijk, trouwde en we adopteerden een dochter uit Taiwan en later nog een dochter uit China. Ik voelde me blij: mijn kinderwens was vervuld. Helaas kwam ik na een scheiding in 2009 er alleen voor te staan met beide kinderen. In 2014 kwam ik met Mindfulness in aanraking. Hierdoor kon ik het verdriet van mijn ongeluk verwerken."
 
Onderwijzen
"Mijn jongste dochter ging naar het VMBO-kader en  ik legde haar wiskunde uit. Dat vond ik leuk, zeker toen mijn dochter slaagde. Later kreeg ik leerlingen voor Wiskunde bijles, zag mooie resultaten en ik voelde weer enthousiasme in me. Ik bereid de lessen goed voor, leg rustig uit en de leerlingen halen mooie cijfers."

"Een leerling-verpleegkundige vroeg me medisch rekenen uit te leggen, en ze haalde een 9. Ik heb een Chinees gezin ontmoet en help hen bij het inburgeren. Ik heb een Mindfulness-mailgroep opgericht en begeleid deze. Mijn droom is door het delen van mijn kennis en het inzetten van mijn talenten anderen te laten bloeien."
 
Geldprijs
“Met een eventuele geldprijs wil ik graag wiskundeboeken en digitaal lesmateriaal wiskunde op VMBO, HAVO en VWO-niveau aanschaffen. Ook welkom zijn digitaal lesmateriaal medisch rekenen en een iPad met standaard en een mooie flyer om naamsbekendheid en een groter bereik te halen.”
 

Stemmen
Tot en met 9 september kan iedereen een stem uitbrengen op Ellen de Boer via www.goudenvenusvanmilo.nl. Op de Facebookpagina van het DELA goededoelenfonds is actuele informatie over de actie en de genomineerden te lezen. Op 23 september maakt Edzo Doeve, algemeen directeur van coöperatie DELA, de uitslag bekend.

Ellen de Boer uit Harderwijk