Harderwijker Vogelliefhebbers (HVL) 60 jaar!

Door Lex Schuijl - Een mijlpaal voor Vogelvereniging Harderwijker Vogelliefhebbers (HVL)! Haar leden vieren op 1 maart aanstaande het 60 jarig jubileum. 

De vereniging is op 1 maart 1958 opgericht en is aangesloten bij de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers (NBvV).

Reint van de Poppe is sinds 1982 lid van de NBvV en nu voorzitter van de overkoepelende vogelvereniging ‘de grote Kring NW Veluwe’, waarin 11 vogelverenigingen aangesloten zijn.

Hij verzorgt daarnaast ook al jaren de redactie voor de HVL en schetst de doelstelling van deze vereniging. “Onze vereniging streeft er naar om alle vogelliefhebbers uit Harderwijk en omgeving op te nemen in de HVL. We willen ook de bevordering van de vogelstand, vogelteelt, vogelkennis, vogelliefhebberij en alles wat daarmee samenhangt, vergroten.”

Daartoe houden we regelmatig vergaderingen, tentoonstellingen, cursussen en (dia)lezingen. Aan onze krijgen ook voorlichting over het kweken en verzorgen van vogels. Belangrijk is ook de samenwerking met andere verenigingen. We hebben al jaren rond de 70 leden, waaronder een aantal jeugdleden. Voor hen zijn aparte klassementen ingesteld.

WK Italië

Kortgeleden vond het WK van vogels in Cesena Italië plaats. De vogels werden voor het vervoer in transportkooitjes geplaatst. Deze waren voorzien van een water- en voedselsysteem, waardoor ze het vervoer prima doorstonden. Dit gebeurde met een dubbeldekker bus, waar op het bovendek de stoelen waren verwijderd voor de kooitjes, het benedendek was voor de begeleiders bestemd.

Op de wedstrijdlocatie werden de vogels door begeleiders in wedstrijdkooitjes overgezet. “Daar heb ik met enig succes met zes vogels, te weten ‘Grijze loodbekjes’ aan deelgenomen, met als resultaat Goud, Zilver en Brons,” aldus een trotse vogelliefhebber. 

‘Grote kring vogelshow’

De HVL promoot haar leden om ook aan andere grote shows deel te nemen zoals aan ‘de grote kring NW Veluwe’, District Gelderland in Huissen bij Arnhem, de Nationale in Zwolle en het WK voor volièrevogels.

Van de Poppe wijst op het jubileum. “Jaarlijks organiseert een van onze verenigingen de ‘grote kring vogelshow’. Dit jaar staat dit in het teken van ons 60 jarig jubileum en daarom wordt het evenement dit jaar in Harderwijk gehouden in de laatste week van november.”
In januari 2019 vindt het WK in Nederland plaats en wel in de IJsselhallen in Zwolle.

Meer informatie of aanmelding via: www.harderwijkervogelliefhebbers.nl

Reint van de Poppe vogelvereniging Harderwijk