Harderwijk wil ook statiegeld op blikjes en kleine flesjes

Door Petronella Polinder - Het college van burgemeester en wethouders in Harderwijk wil zich aansluiten bij de Statiegeldalliantie en gaat daarvoor een voorstel aan de raad schrijven. 

De Statiegeldalliantie is een Nederlands-Vlaamse organisatie die zich inzet voor een uitbreiding van het statiegeldsysteem op blikjes en kleine PET-flesjes. Ruim 72 andere Nederlandse gemeenten gingen Harderwijk voor.

Begin januari stelde de ChristenUnie vragen aan het college over of zij bereid was zich bij de alliantie aan te sluiten. In de beantwoording blijkt dat het college hiervoor zeker open staat, maar dat ze ook nog wel wat kanttekeningen plaatst. Zo zou de 50.000 euro aan zwerfafvalvergoeding die Harderwijk jaarlijks van de verpakkingsindustrie krijgt, op het spel komen te staan.

Daarnaast is het college van mening dat de uitbreiding van het statiegeld maar een klein deel van het zwerfafval probleem oplost.

Ten hoogste 16 procent van het zwerfafval in Harderwijk bestaat uit blikjes en kleine flesjes. Ook veroorzaakt een heel klein percentage van de Harderwijkers het zwerfafval.  Het overgrote merendeel van de inwoners gooit het afval gewoon in de prullenbak. Het is nog maar de vraag of dat kleine percentage mensen de blikjes en kleine flesjes niet meer van zich af gooit, als er statiegeld op zit.

Tenslotte vraagt het college zich af of het nog loont om de reststroom verpakkingen dat overblijft (denk aan botervlootjes, wasmiddelflessen en vleesschaaltjes) te recyclen. Dat wordt ofwel een stuk duurder voor de gemeente en de inwoners of het stopt. En dan wordt het plastic niet langer gerecycled, maar weer verbrand.

Toch is het college voor aansluiting bij de Statiegeldalliantie, al is het alleen maar ‘om de brede maatschappelijke discussie over de inzameling van kunststof verpakkingen en de aanpak van zwerfafval een impuls te geven’, aldus het college.

Lees ook:
CU Harderwijk wil dat gemeente zich aansluit bij Statiegeldalliantie