Harderwijk krijgt nationaal Sinterklaasmuseum

Vandaag is door de initiatiefnemers bekend gemaakt dat in Harderwijk het Nationaal Sinterklaasmuseum gevestigd wordt. 

Eerst in de vorm van een pop-upmuseum en over enkele jaren als voorziening die het hele jaar geopend is. Begin oktober 2018 gaat de pop-upversie van start in portocabins tegenover molen De Hoop.

In aanwezigheid van de goedheiligman werden de plannen bekend gemaakt in het Harderwijker Pietenhuis. Sinterklaas liet weten dat een eigen museum een lang gekoesterde wens van hem is. Marten Foppen, voorzitter van de stichting Nationaal Sinterklaasmuseum, gaf een toelichting op de plannen.
 
‘We willen de mooie Nederlandse traditie van het sinterklaasfeest een eigen plek geven. Er is geen betere plek te vinden dan in sinterklaasstad Harderwijk,’ aldus Foppen. ‘Er zijn al kleine sinterklaasmusea in ons land ter grootte van een slaapkamer; wij willen een écht museum realiseren.’ Het wordt geen duffe verzameling objecten, maar een eigentijdse, interactieve belevenis.
 
Foppen: ‘Er moet voor alle leeftijden iets te doen zijn: voor kinderen, ouders en grootouders. We zoeken samenwerking met allerlei bedrijven en instellingen. Van die kant is ook al concrete belangstelling getoond.’ Pepernotenfabrikant Van Delft doet in elk geval mee.
 
De situering tegenover de molen is een bewuste keuze van het stichtingsbestuur. Het binnenkort daar te openen Bakkerijmuseum leent zich heel goed voor samenwerking. Maar ook met de andere vestigingen hier ziet Foppen mogelijkheden om verbindingen te leggen. ‘Dan denk ik natuurlijk aan de Vischafslag en Veluvia. Maar het zou goed kunnen dat er méér aan het toekomstige ‘Molenplein’ van de grond komt.’

Sinterklaas Museum Harderwijk
Sinterklaas onthulde samen met stichtingsvoorzitter Marten Foppen een visual waarop een indruk wordt gegeven van de plannen voor een Nationaal Sinterklaasmuseum. Rechts is de pop-upversie te zien en naast de molen de definitieve uitvoering.