Harderwijk koopt ruzie met Natuurmonumenten af

Het al meer dan twaalf jaar voortdurende gebakkelei tussen de gemeente Harderwijk en de landelijke vereniging Natuurmonumenten over natuurcompensatie in de Hierdense Mheenlanden lijkt definitief voorbij. 

Harderwijk moet daarvoor wel een cheque uitschrijven van zo’n 1,2 miljoen euro en die samen met tientallen hectaren al eerder door de gemeente aangekochte grond in Hierden overdragen aan Natuurmonumenten. Die gaat met de forse afkoopsom de nieuw verworven gronden inrichten en beheren als nieuw natuurgebied.

De twee kemphanen lagen meer dan twaalf jaar met elkaar in de clinch, omdat ze het maar niet eens konden worden wat de gemeente Harderwijk moet terugdoen voor het verlies aan natuur en vogelrustgebieden, omdat ze de zó graag plannen van het Waterfront én de ontwikkeling van het industrieterrein Lorentz III wilde doorzetten.  

Natuurmonumenten was daartegen in beroep gegaan, omdat de natuur er best veel schade en hinder door ondervond. De natuurorganisatie trok die bezwaren in 2004 weer in en beloofde ook om niet naar de rechter te stappen, nadat Harderwijk op haar beurt had beloofd om alles goed te maken. Onder andere door in de Hierdense Mheenlanden te zorgen voor een wettelijk verplichte waterberging.

Maar de wettelijke verplichting tot ‘watercompensatie’ kwam later van overheidswege te vervallen. De gemeente vond bovendien dat zij met de aankoop van 45 hectare boerenland al behoorlijk over de brug was gekomen. Natuurmonumenten vond van niet en wilde dat de gemeente nog eens zo’n 48 hectare zou aankopen en overdragen aan de natuurorganisatie.

Afgelopen jaar konden de verschillen van inzicht hierover eindelijk worden overbrugd en kwam er een ‘minnelijke regeling’ tot stand waar beide partijen tevreden over zijn. Die komt er kortweg op neer dat de gemeente dus de opgekochte weilanden overdraagt aan Natuurmonumenten, plus een afkoopsom van dik 1,2 miljoen waarmee de natuurbeschermers proberen nog meer grond aan te kopen, om zo een mooi natuurgebied in de Mheenlanden in te kunnen richten, dat bovendien goed aansluit op de natuurgebieden van de Hierdense Poort.

De deal tussen Harderwijk en Natuurmonumenten wordt naar verwachting eind volgende maand of begin april officieel bekrachtigd.