Harderwijk gaat niet meer voor ‘dikke winst’, maar voor kwaliteit

Door Petronella Polinder - Harderwijk heeft in 2017 het huishoudboekje goed op orde gehad, ze sluiten af met een positief netto saldo van 2,4 miljoen. 

Dat geld is inmiddels bestemd voor de incidentele uitgaven, bedacht door de nieuwe coalitie

Zoals onder meer een miljoen euro voor duurzaamheid, een miljoen euro voor woonoplossingen, 300.000 euro voor verkeersveiligheid, 40.000 euro voor het speelvlot met podiumfunctie en 40.000 euro voor bankjes voor ouderen.

Bruto bleef er ruim 8 miljoen euro over. “Maar er is een bedrag van 2,4 miljoen euro in 2017 gereserveerd voor bepaalde projecten.

Die zijn nog niet uitgevoerd, dus wordt dat bedrag dat ‘over’ lijkt, opnieuw gereserveerd, omdat die projecten in 2018 waarschijnlijk wel uitgevoerd gaan worden”, aldus wethouder Jeroen de Jong. Overhevelen heet dat. Ook wordt er 1.9 miljoen apart gezet voor onder meer een revitalisering van bedrijventerrein Lorentz.

Al met al is er dus 2,4 miljoen niet uitgegeven, dat wel begroot was. “Dat komt omdat wij veilig begroten. Natuurlijk wil je het liefst een realistische begroting, maar tegelijkertijd wil niemand dat je geld uitgeeft, dat je ook in je zak kunt houden”, aldus de Jong. “Zie het als geld opzij leggen voor een wasmachine. Als die het begeeft, ben je blij dat je een nieuwe wasmachine begroot hebt, maar als je wasmachine het nog prima doet, hoef je het geld dat je hebt gespaard daar niet aan uit te geven. Dat houd je over.” In het geval van Harderwijk was het geen wasmachine die uiteindelijk niet gekocht hoefde te worden, maar een meevallende grondexploitatie in Drielanden en Lorentz en een positief saldo van 4,7 miljoen op de algemene dienst, met andere woorden, de spaarpot voor onvoorziene uitgaven.

“Deze winst is niet structureel en kan daarom ook niet aan structurele dingen (periodiek terugkerende uitgaven, red.) worden uitgegeven. Vandaar dat het geld bestemd is voor de incidentele uitgaven uit het coalitieakkoord”, legt De Jong uit. Hij is blij met de meevallende grondexploitatie. “Uiteindelijk zal het steeds minder belangrijk worden om de maximale opbrengst uit de verkoop van de grond te halen en wordt kwaliteit en duurzaamheid steeds belangrijker. En dat is goed, want dan maak je betere keuzes.” Daarom is De Jong blij dat er nu sprake is van een gezonde financiële basis en een groeiende economie. “We hoeven niet meer voor dikke winst te gaan, maar voor kwaliteit.”