Harderwijk doet niet mee met acties gemeenten om hogere rijksbijdrage

Harry Schipper – De gemeente Harderwijk sluit zich niet aan bij de groeiende groep gemeenten die acties willen voeren om de sterk oplopende bezuinigingen binnen de WMO en Jeugdzorg van de regering van tafel te krijgen. Veel gemeenten kampen mede daardoor met tekorten op hun begroting.

Een motie waarin om aansluiting werd verzocht, ingediend door de raadsfractie Harderwijk Anders met steun van GroenLinks en PvdA kreeg geen steun van VVD, ChristenUnie, SGP, CDA en Gemeentebelang.

Maarten Reckman (HA) waarschuwde ervoor dat die bezuinigingen – dit jaar landelijk 2,1  miljard en volgend jaar 2,5 miljard euro – er uiteindelijk wel eens toe zouden kunnen leiden dat er een herijking plaatsvindt van het Gemeentefonds. Daardoor zouden de gemeenten die zuinig zijn geweest en miljoenen opzij hebben gezet – waar ook Harderwijk bij hoort - hun opgespaarde miljoenen moeten inleveren om dat geld opnieuw te verdelen onder alle gemeenten.

Reckman kreeg in eerste instantie van wethouder Gert Jan van Noort te horen dat het college wel bereid was de motie over te nemen, maar niet met de bijlagen waarin voorbeelden werden gegeven van de acties die de gemeenten – op initiatief van de gemeenteraad van Zoetermeer – zouden kunnen voeren.

Zo willen de tot actie bereide gemeenten via de VNG, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten – druk op de regering uitoefenen door overleggen tussen VNG en kabinet op te schorten totdat de regeringsleiders met extra geld over de brug komen. Ook overwegen ze juridisch acties, zoals Urgenda, die daarmee voor elkaar kreeg dat de overheid nu gedwongen door de rechtbank landelijke maatregelen neemt om de natuur te sparen en het klimaat te ontzien. De actie-gemeenten denken ook dat het helpt wanneer gemeenten massaal besluiten om geen begroting in te dienen bij de provincie, zolang er niet meer structureel geld van het rijk komt.

Maar tot zijn duidelijke teleurstelling kreeg Reckman van de andere partijen totaal geen steun. Eerder had zijn partij wel een motie van de VVD mee-ondertekent (samen met CDA, PvdA, GroenLinks en D66) om met een overzicht de raad beter te informeren hoe de rijksbijdragen zijn verwerkt in de Harderwijkse (Thema)begroting voor de komende vier jaar en hoeveel geld er nog is voor het Sociaal Domein. De raadsfracties zien dat bij veel gemeenten structurele begrotingstekorten zijn of ontstaan, die vooral gevolg zijn van oplopende kosten voor de jeugdzorg en de uitvoering van de WMO.

Ook Harderwijk krijgt voor dat Sociaal Domein omgerekend per inwoner al 33 euro minder van de rijksoverheid. Desondanks lukt het Harderwijk nog steeds om die klappen op te vangen en met een sluitende begroting te komen. Wethouder Jeroen de Jong van financiën beloofde die motie uit te voeren, al betekent dit wel ‘een hoop werk voor de ambtenaren’.

Door dat beloofde overzicht van de eigen financiën vonden andere partijen het nu niet nodig om nu al aan te sluiten bij de gemeenten die acties willen voeren. “Nog niet”, vond Peter de Groot (VVD), terwijl Wilco Mazier (CDA) aangaf ‘het té makkelijk te vinden om in Den Haag het handje op te houden, terwijl wij als gemeente wel goed met het geld weten om te gaan’. Ook Anke Buurman-Kuiper (D66) wilde ‘eerst zien hoe onze situatie is, en dan pas handelen’. Reckman toonde zich ongerust over die houding: “Er ontstaan grote tekorten in de jeugdzorg, bij de WMO en de Participatiewet. Waarschijnlijk is het kalf verdronken als je wacht tot je eerst een overzicht met cijfers hebt”. Maar met ook de tegenstemmen van ChristenUnie en SGP erbij werd zijn motie verworpen.