Hans Goedkoop geeft een lezing in het Stadsmuseum

Historicus en tv-presentator Hans Goedkoop zet zich in als ambassadeur voor het herstel van de plafondschilderingen in de Grote Kerk van Harderwijk. Op uitnodiging van de Stichting Vrienden van de Grote Kerk geeft hij op 13 november een lezing in het Stadsmuseum.

10 euro toegang, vooraf aanmelden op email vriendengrotekerk@gmail.com

De dakconstructie van de zes eeuwen oude kerk met zijn renaissancistische schilderingen in de gewelfbogen wordt op dit moment gerestaureerd. Om het unieke erfgoed te behouden zijn enorme bedragen nodig. De Stichting Vrienden van de Grote Kerk heeft met succes de hulp ingeroepen van de presentator van Andere Tijden, die in Harderwijk naar school ging.

Specialisten hebben vastgesteld dat het historische bouwwerk aan het zetten is. De huidige bogen en trekstangen bovenin de kerk houden de muren niet meer voldoende bij elkaar. Door bouwkundige mankementen is overal scheurvorming zichtbaar en raakt pleisterwerk in de gewelven los. Boven de raambogen in het koor en het transept van de kerk is het met de eeuwenoude schilderingen slecht gesteld. In de midden van het koorgewelf dreigen ribben los te laten.

Zowel het College van Kerkrentmeesters van de Harderwijker kerk als de Stichting Vrienden van de Grote Kerk luiden de noodklok om verdere schade aan de decoratieve en figuratieve schilderingen te voorkomen.

Oud-Rijksmuseumdirecteur prof. dr. Henk van Os noemde de Grote Kerk van Harderwijk een 'gebouw met een bijzondere kwaliteit'. De fresco's zijn in hun aard en uitstraling uniek voor ons land en delen van Duitsland.

Hans Goedkoop gaat in zijn lezing in op de geschiedenis van Grote Kerk en de achtergrond van het ontstaan van de fresco's.