Grote renovatie transportriool Oranjelaan in Harderwijk in aantocht

Maandag 22 maart start aannemer GMB Rioleringstechnieken uit Kampen in opdracht van de gemeente Harderwijk met de renovatie van het transportriool in de Oranjelaan. De werkzaamheden zullen naar verwachting eind juni gereed zijn. Voor bewoners en omwonenden is er op 11 maart een digitale informatiebijeenkomst.

In 2019 zijn de transportriolen vanaf de Fokko Kortlanglaan (gemeentegrens Ermelo/Harderwijk) tot aan station Harderwijk onderzocht

Door dit riool stroomt afvalwater vanuit de gemeenten Putten, Ermelo en Harderwijk naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie op het industrieterrein Lorentz. Gebleken is dat de riolen, de putten en de afdekplaten van de inspectieputten vernieuwd moeten worden. In totaal gaat het om 1100 meter transportriool. Na de renovatie kunnen het transportriool en de putten weer ten minste 50 jaar mee.
 
Renovatie wordt in twee delen uitgevoerd                                                                                                                               
In de periode van 22 maart tot eind juni 2021 staat als eerste het deel tussen het Shell tankstation aan de Oranjelaan en het NS-station op het programma. Er worden 4 kunststof ‘kousen’ in het riool aangebracht en 11 putten voorzien van kunststof beplating en een nieuwe dekplaat. In 2022 volgt het deel tussen het Shell tankstation en de gemeentegrens met Ermelo.
 
Waterafvoer is een uitdaging                                                                                                                                                           
De hoeveelheid af te voeren afvalwater vraagt om extra voorzieningen. Het is niet mogelijk om afvalwater via een andere route om te leiden. Het afvalwater zal daarom met een grote pompinstallatie worden overgepompt. Hiervoor zijn meerdere pompen en een grote persleiding noodzakelijk.
 
Overlast onontkoombaar                                                                                                                                   
Ondanks dat er alles aan is gedaan om de overlast te beperken, levert een klus van deze omvang onontkoombaar overlast op. De Oranjelaan gaat acht weken dicht voor het verkeer de stad uit, waardoor er ter plaatse omleidingen zijn. De pompen maken geluid en staan continue aan. Het aanbrengen van de kunststof kousen zorgt voor een onaangename geur. Parkeren is in sommige gevallen een uitdaging en wc’s en waterafvoer zijn gedurende korte periodes niet te gebruiken. 

De verwachte overlast met betrekking tot het tijdelijk niet kunnen gebruiken van wc's en waterafvoer  als gevolg van de  renovatiewerkzaamheden aan het transportriool in de Oranjelaan geldt alleen voor de Oranjelaan.