GroenLinks Harderwijk spreekt zorgen uit over Datacenter Zeewolde

Campagne nieuws - GroenLinks Harderwijk stelt schriftelijke vragen over de mogelijke komst van een datacenter in Zeewolde. Zij hebben in een eerder stadium hun zorgen uitgesproken over de komst van de datacenter.

De partij vindt dat er nog te veel vragen zijn en de baten van het datacenter niet opwegen tegen de velen lasten

Ten eerste gebruiken datacenters zeer veel energie. Volgens bedrijvenregister Solar datacenter in Zeewolde zou evenveel energie verbruiken als 460.000 gezinnen. Op dit moment wordt er vol ingezet op het opwekken van groene energie. We moeten er voor zorgen dat deze nieuw opgewekte groene energie naar de burgers van Nederland gaat, en niet naar de multinationals.

Bij het gebruik van een Datacenter komt er een grote hoeveelheid restwarmte vrij. In theorie genoeg om zo’n 150.000 huishoudens mee te verwarmen. Om restwarmte te gebruiken is er echter een rigoureuze voorbereiding nodig wat nog niet het geval is. Daarbij kan de restwarmte niet verder worden vervoerd dan naar Harderwijk en Zeewolde.

Harderwijk en Zeewolde tellen samen zo’n 28.000 woningen, dit is maar 17% van het totale aantal huishoudens. Om deze 17% van de totale restwarmte te kunnen gebruiken zou heel Harderwijk en Zeewolde aan een warmtenet moeten worden gesloten in combinatie met een warmtepomp in ieder huis. Het rendement van de hoeveelheid restwarmte dat eventueel gebruikt kan worden ligt dus ontzettend laag.

Volgens onderzoeker Daniël van Kessel komt het restwater daarom in de praktijk terecht in de lucht of in de sloot. Ook heeft de gemeente Harderwijk de burger nog geen concrete informatie verschaft over de gevolgen van het datacenter. Terwijl Harderwijk veelvuldig wordt genoemd in mediaplatforms, interne stukken, onderzoeken en projectontwikkelaars als ‘afzetmogelijkheid’. Een project met zo’n grote impact op natuur, milieu en klimaat moet ook door Harderwijk over meegepraat worden.

Tot slot maken ze bij GroenLinks Harderwijk extra zorgen over de milieueffecten van het lozen van water in het Wolderwijd door het datacenter. Het water dat in de Wolderwijd geloosd zal worden zou vermoedelijk chemische stoffen bevatten (welke zijn nog onbekend en/of niet openbaar) blijkens de Milieueffectrapportage. Dit zou direct impact kunnen hebben op onze leefomgeving. Hoewel het datacenter niet direct in de gemeente Harderwijk wordt geplaatst, zijn er dus alsnog genoeg redenen om zorgen te maken over de komst van het datacenter. GroenLinks Harderwijk gaat daarom tijdens de rondvraag van de Commissie Ruimte van 20 januari hier inhoudelijke vragen over stellen.