Genomineerden Harderwijker van het jaar 2017 (video)

Op 8 december 2017 vindt de verkiezing van de Harderwijker van het Jaar 2017 plaats. Dit evenement, dat voor de 14de keer wordt gehouden, levert ook deze keer weer erg goede genomineerden. 

De Harderwijker van het Jaar verkiezing wordt jaarlijks georganiseerd door de Herensociëteit Harderwijk. De jury bestaat uit voorzitter Marcel Geerlings, Gerdien Beelen, Lino Bijnen, Karin Huijzendveld en Johan de Vries.

De verkiezingsavond is op vrijdag 8 december 2017 om 20.00 uur in Hotel Baars, Smeepoortstraat 52, Harderwijk.
Iedereen is daarbij van harte welkom! 
 

De volgende personen zijn genomineerd:

Anton Daniëls

Anton Daniëls (73) heeft zich na zijn komst uit Amsterdam vele jaren verdiept in het leven van de Joodse Harderwijkers. Hij heeft inmiddels een zeer omvangrijk dossier van documenten, gespreksverslagen en foto's aangelegd dat ook regelmatig door herinneringscentrum Westerbork wordt geraadpleegd.

Hij heeft meerdere boeken geschreven over het Joodse leven, zoals "Joodse Harderwijkers - herinneringen aan de Joodsche gemeenschap" (2014) en het in 2010 uitgekomen "Geen sjabbat meer". In dit laatste boek heeft hij het leven en leed van deze Harderwijkers in de tweede wereldoorlog samen met fotograaf Peter Modder in woord en beeld vastgelegd.

Na een voorbereiding van 15 jaar heeft Anton Daniels in maart 2017 in de Oude Synagoge van Harderwijk een prachtige fotowand gepresenteerd, waarmee het Joodse leven van vlak voor de oorlog permanent in beeld komt. Momenteel werkt hij aan de opzet van een virtuele stadwandeling langs punten over de Joodse geschiedenis in Harderwijk.

Alles bij elkaar verdient Anton Daniëls volgens de jury alle lof voor zijn tomeloze inzet bij onderzoeken, publicaties en presentaties over Joodse Harderwijkers.

Anton Daniels Harderwijk
 
Steven van Geelen

Al vele jaren zet Steven van Geelen (32) zich in voor het culturele leven voor Harderwijkse jongeren. Zo is hij één van de initiatiefnemers en het creatieve brein van Stichting Underground (2003).

Steven is samen met anderen al zo’n 15 jaar de energieke motor achter veel vernieuwende en succesvolle initiatieven die Harderwijk meerdere malen op haar kop hebben gezet en veel (jonge) bezoekers aanspreken. Van politieke evenementen tot dansfeesten. Hij toont durf en laat daarmee zien ook de grote menigte te bereiken. Wat ooit letterlijk begon als een underground beweging, heeft een steeds bredere schare aan trouwe fans opgeleverd van o.a. Lalaland, WAUW! en Blije bietjes.
 
Naast alle vrijwillige inzet voor festivals, vernieuwt van Geelen ook vanuit de horeca onderneming Walhalla aan het strandeiland. Steven zoekt samenwerking en verbindt diverse organisaties met "zijn" stadsstrand. Hij biedt ruimte en een podium voor vernieuwende en verbindende activiteiten die buiten de gebaande paden gaan: yoga op zondag met anti-kater ontbijt, jamsessies van Popschool Harderwijk, sportevenementen en samenwerking met Filmhuis Harderwijk in de vorm van een openluchtbioscoop.

Het nieuwste initiatief uit de koker van o.a. Van Geelen is "Village People" Harderwijk: "Village People" brengt LHBTQI's uit alle culturen bij elkaar: online, op de dansvloer, op filmavonden en op nog verder te ontwikkelen (culturele) activiteiten. Ze zijn toegankelijk voor iedereen. Hiermee geeft hij ook minderheden een stem en creëert hij een kleurrijk platform binnen de Harderwijkse samenleving waarbij hij ook regelmatig voorlichting geeft op o.a. scholen.

Met zijn initiatieven en activiteiten verbindt Steven van Geelen een hele generatie jonge mensen aan de stad Harderwijk. Deze generatie voelt zich deel van een gemeenschap. Een generatie die zich op den duur wil vestigen, huizen koopt, kinderen krijgt. In potentie komen er hierdoor meer hoger opgeleiden terug naar de stad, wat niet alleen zorgt voor een economische impuls, maar ook voor meer diversiteit en een verjonging van burgers die zich aan de stad binden.

De jury is van mening dat deze vele en diverse activiteiten zeker dan de moeite waard zijn, om hem te nomineren.

Steven van Geelen Harderwijk
 
Geertje de Roo

Geertje de Roo is een onzichtbare "maar juist ook heel zichtbare Harderwijker".
Geertje heeft in 2017, net als in 2015 de vrijwilligers van de kostuumgroep van het Podiumspektakel aangestuurd: alle kleding en kostuums uitgetekend, laten naaien en alle accessoires erbij gezocht om tot een mooi geheel te komen wat past in het tijdsbeeld van de voorstelling. De door haar team gemaakte militaire kostuums van 2015 worden zelfs in Soldaat van Oranje gebruikt.

Daarnaast werkt Geertje de Roo  mee aan verschillende culturele voorstellingen, evenementen zoals Blije Bietjes, Wauw Harderwijk, Silent disco en skaten in de Houtwal.

Zij zet  zich als oud-verpleegkundige actief in voor haar buren en neemt zo nu en dan ook jongeren op in haar huis.
Bij verkiezingen kan de gemeente altijd op haar rekenen als teller.

Recent heeft zij het voorzitterschap van de sloeproeivereniging De Mac op zich genomen om deze vereniging een nieuwe Impuls te geven.
De jury kan het niet beter verwoorden dan een van haar voordragers: "Onzichtbare Geertje mag wat mij betreft dit jaar heel zichtbaar worden!"

Geertje de Roo Harderwijk
Foto's: Anneke Immink